Sportvilág

2013.12.18. 19:10

Egy brazil hajszálon múlt

Belgrád - A női kézilabda világbajnokságon elképesztően drámai és többször megnyert mérkőzésen kapott, illetve esett ki a magyar válogatott.

Novothny Ottó

A brazilok elleni csatában a legjobb négy közé jutás volt a tét és Hajdu János kapitány csapata góllal kezdett, aztán szinte megállt, 8. perc, 5:1. Hullámzó játék alakult ki, miközben a magyarok több emberelőnyös helyzetben is csődöt mondtak. Sőt a félidő felénél még négy brazil is gólt tudott dobni a hatos magyar fal mellett...

A 24. percben többször is az egyenlítésért támadhattunk, de kimaradtak a helyzetek, vagy technikai hiba akadályozta meg a gólszerzést. A félidőben 12:11-re a brazilok vezettek.

A folytatásban négy perc után megint nagy volt a különbség, 15:12. Aztán a fáradni látszó Dél–Amerikaiak egyre többet hibáztak, amit a magyarok remekül kihasználtak, 37. perc, 16:16, sőt a 40. percben a vezetést is megszereztük, 17:18.

 

A magyar női kézilabda-válogatott a szerbiai világbajnokságon a legjobb négy közé jutásért Brazíliával játszott és végül hallatlan izgalmak után kikapott, kiesett (Fotó: MTI)



Ezután végig a piros-fehér-zöldek kezében volt az irányítás, több alkalommal is két találatos volt az előnyük. A végjátékban nem jött ki jól a lépés, 26:26-al zártak a résztvevők.A hosszabbítás kétszer öt perce alatt a magyarok fölényben játszottak, ám elképesztő lehetőségeket szalasztottak el (például tiszta ziccerben nyilvánvaló lépéshiba), így a brazilok ismét kihozták döntetlenre, 31:31.Következett a második hosszabbítás, ami újabb tíz percet jelentett. Ebben már az első pillanattól a soha még világversenyen a legjobb négy közé nem jutó brazilok tűntek frissebbnek. Annak ellenére, hogy náluk négy-öt olyan játékos is pályán volt, akik végigharcolták a csatát.

Ők szereztek vezetést is, sőt a 77. percben már kettővel mentek. Innen nem volt visszaút, a magyarok kapkodni kezdtek, végül 33:31-re kikaptak és kiestek.

A magyar válogatott minimális célkitűzése a legjobb nyolc közé jutás volt, ezt sikerült teljesíteni és egyetlen hajszál hiányzott ahhoz, hogy a legjobb négyben is folytathassák. Ezen a találkozón a brazilok jobbak voltak és összességében megérdemelten jutottak tovább. 

Negyeddöntő: Lengyelország–Franciaország 22:21.

 

Az előjelek nem nekünk kedveztek

A magyar és a brazil női kézilabda-válogatott először 1989-ben találkozott, akkor a magyarok 33:18-ra nyertek. Később is mi nyertünk folyamatosan, majd 2006-ban előbb döntetlen (34:34) lett, és még ugyanebben az évben először győztek a dél-amerikaiak (31:30). Az utolsó hat meccsen három brazil siker mellett kettő döntetlen született.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!