Sümeg

2007.01.25. 03:29

Jubileumra készülnek

Nemesvámos (ma) - Idén ünnepli fennállá- sának 800. évfordulóját a település, ahol havonta számos program várja a helybelieket és a vendégeket.

Mátételki András

Minden hónapra több rendezvény is jut, így az érdeklődők a legkülönbözőbb kulturális és sportprogramokon vehetnek részt. Az események január 22-én kezdődtek, amikor a községházán dr. Érszegi Géza főlevéltáros tartott elő-adást a falu 800 éves okleveléről, valamint a település középkori életéről. A következő hónapból kiemelhetnénk a nagyszabású téli kupa sportversenyeket - köztük a nonstop focimérkőzést több csapat részvételével -, majd megrendezik hagyományteremtő szándékkal az egész napos télűző mulatságot 24-én, amikor a Kecskés együttes lép fel. Márciusban többféle módon emlékezik meg a falu elődeink dicső tetteiről. Áprilisban a költészet kerül középpontba, míg májusban 800 tő virágot ültetnek el, a múzeumi világnap alkalmából programot szerveznek 19-én Balácán a római kori villagazdaságban. Júniusban az egykori és mai pedagógusok találkoznak a községházán, júliusban megint csak hagyományteremtéssel a régi arató- ünnepségeket elevenítik fel. Az év kiemelkedő rendezvénye augusztus 3-4-5-én lesz, ekkor tartják a központi ünnepséget a sportcsarnok környékén. Lesz történelmi játék, népművészeti vásár, sport- és lencsefőző verseny, zárásként tűzijáték. Az augusztus 20-ai ünnepség szónokának Mádl Ferencet kérték fel, s ekkor avatják fel a 800 éves évfordulóra alkotott emlékművet, melyet a helyi iparosok terveznek és készítenek el. Nemesvámos ad otthont szeptember elején a népdalkórusok találkozójának, s ekkor rendezik a szüreti felvonulást és a családi napot Balácán. A hagyományos búcsút 23-ára írták ki. Az 1956-os forradalom emlékére október 23-án kopjafát állítanak, amelyet a testvértelepülés, Tusnád fafaragói készítenek el. A nagyszabá-sú eseménysorozat, amely közel tízmillió-jába kerül a falunak, december végén zárul. Ebben az évben az 1207. évi oklevél hasonmását adják ki 1500 példányban, amiből kap minden helybeli, valamint a vendégek és a díjazott versenyzők. Egyebek között készül egy kislexikon is, amelyben bemutatják Vámos egykori jeles embereit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!