Sümeg

2007.11.20. 03:29

Szociálpolitikai egyezség

Veszprém (mtm) - Megalakult megyénkben a Szociálpolitikai Kerekasztal kedden délután. Létrejöttének oka, hogy eljött a 2005-ben elfogadott szociális szolgálattervezési koncepció felülvizsgálatának ideje.

Barták Péter

A jelenlevőket Strenner Zoltán, az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának elnöke köszöntötte. Porga Gyula alpolgármester javaslatára egyhangúan - csak a jelöltek tartózkodásával - elnökül választot- ták dr. Albert Vendelt, a Veszprémi Német Kisebbségi Önkormányzat elnökét, alelnöknek pedig Kissné Lovasi Máriát, a veszprémi Egyesített Szociális Intézmény vezetőjét. A szolgálattervezési koncepció felülvizsgálatánál már nem volt ennyire egyszerű helyzetben a kerekasztal. Az új koncepciót Győri Piroska vezetésével a Szociális Innovációs Társulás dolgozta ki. Legfőbb céljukként az önkormányzati szociálpolitika küldetésének meghatározását, valamint azoknak a csoportoknak kijelölését tűzték ki, akikre kiemelt figyelmet kívánnak fordítani. Komolyabb vita az idősotthon építése kö-rül alakult ki, mivel a szaktárca megszigorította a bejutás feltételeit. Az alelnök asszony kifejtette, a társadalom egyre inkább a saját otthonban történő segítségnyújtást részesíti előnyben, hogy ne kelljen ki-emelni a gondozottat megszokott lakókörnyezetéből. Épp ezért, mivel nincs igény az otthon megépítésére, és csak pluszkiadásokat jelentene az önkormányzat számára, javasolta kivételét a koncepcióból. A felszólalásra érkezett egy alternatív javaslat, miszerint határidő megjelölése nélkül maradna a tervezett otthon a listában, de ezt később visszavonták. Javaslatot tettek még az idősek számára készült házi jelzőrendszeres szolgáltatás bővítésére, melyben már 79 főt gondoznak.

Dr. Albert Vendel elmondta, bízik a kerekasztal és az önkormányzat további eredményes közös munkájában.

Dr. Albert Vendel elmondta, bízik a kerekasztal és az önkormányzat további eredményes közös munkájában.

Dr. Albert Vendel elmondta, bízik a kerekasztal és az önkormányzat további eredményes közös munkájában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!