Sümeg

2009.02.19. 03:29

Eladnák a tulajdonrészt

Veszprém (vdp) - Eladná az önkormányzat az Életöröm Idősotthon Szociális Ellátó Közhasznú Társaságban meglévő 3,33 százalékos tulajdoni arányú üzletrészét. Az önkormányzat már döntött erről, de akadt olyan képviselő, aki kételyeinek adott hangot.

Varga Domokos Péter

Az intézmény alapításakor a telket az önkormányzat kedvezményesen adta el a beru- házónak. A csekély arányú tulajdonrészre azért volt szükség, hogy a város garanciát kapjon arra, a területet ne használhassák másra, ott kizárólag idősotthon épülhessen. A működés folyamán pedig a tulajdonrész vétójogot jelent az önkormányzatnak, mert hozzájárulásuk nélkül nem változtathat funkciót a társaság - erősítette meg lapunknak az Életöröm Idősek Otthonát képviselő ügyvéd. Dr. Szigeti József ugyanakkor hangsúlyozta, az Életöröm Idősek Otthonának gazdasági helyzete stabil, a beruházó a hitel több mint 90 százalékát már visszafizette, az otthonban már az utolsó, ideiglenesen szállodai funckióra használt apartmanokat értékesítik. Ebben a helyzetben nincs jelentősége annak, őrködik-e valaki az eredeti funkció megtartásán, mert sem okuk, sem lehetőségük nincs rá, hogy attól eltérjenek. Fontosnak tartotta azt is megjegyezni, az otthont működtető szervezet közhasznú, nonprofit társaságként működik, a tulajdonrészből a vásárló a törvény szerint haszonhoz nem juthat. Ebben az esetben mi értelme volna megvásárolni a 3,33 százalékos üzletrészt? Az önkormányzatnak viszont szuverén joga, hogy a 100 ezer forint üzletrészét 570 ezer forint eladási áron kínálja. Az Életöröm Kht.-nek elővásárlási joga van, de Szigeti József szerint ezzel nem kívánnak élni, mert nekik semmi problémát nem jelent az idegen kézben lévő üzletrész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!