Sümeg

2012.11.12. 05:48

A jövőt tervezik a sümegi diákok

Sümeg - A Kisfaludy gimnázium utazás és turizmus fakultációs diákjai érdekes és előremutató veszprémi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a közelmúltban két tanáruk, Szili Zoltán és Simon Zsolt koordinálásával.

Szijártó János

A résztvevők számára élményt jelentett a szakmai jellegű program, amely bepillantást nyújtott az egyetemi életbe és a munka világába is.

A két fiatal tanár munkatársunkat arról tájékoztatta, hogy a sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium és AMI tantárgyainak palettáját 1998 óta színesíti az utazás és turizmus fakultáció, melyet főként azoknak a diákoknak ajánlanak, akik érdeklődnek a turizmus, az idegenforgalom, illetve a vendéglátás iránt. Nem mellékes információ, hogy a város már régóta elkötelezett az említett ágazatok felé.

Maga az említett oktatási program a budapesti Iskolafejlesztési Alapítvány védnöksége alatt áll, és azon kívül, hogy hasznos ismeretekkel látja el a tanulókat az ágazattal kapcsolatban, a diákok érettségizhetnek belőle.

Szili Zoltán és Simon Zsolt fontosnak tartja, hogy az elméleti tudás mellett a tanulóknak legyen alkalmuk megismerkedni a szakma gyakorlati oldalával is. Ennek jegyében zajlott a tanulmányi kirándulás. Veszprémben a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának turizmus tanszékét látogatták meg, valamint egy wellnesshotel működését ismerhették meg Tupcsia Péter gazdasági vezető jóvoltából. A 12. C osztályos Éri Petra úgy fogalmazta meg tapasztalatait, hogy ez a kirándulás egyfajta betekintést adott a valós jövőbe. Szili Zoltán hangsúlyozta, az ilyen utak nagyban elősegítik a diákok látókörének szélesítését, illetve azt is tudatosítja bennük, hogy kitartó munkával lehet csak igazán abban a sokat emlegetett "nagybetűs" életben boldogulni.
 
A gyerekek közül többen megerősítették az elhjangzottakat.

Lendvay Zsófia (12. C) számára az egyetemi  közeg  volt a legemlékezetesebb, mint mondta, szinte a levegőben lehetett érezni, hogy ez egy középiskolás diák számára valami új, valami más, ahol komoly felkészülés zajlik. Reméli, hogy ide még hallgatóként visszatérhet. Darabos Dóra (10. C) hasonlóan vélekedett, míg Varga Szilviát (12. C) az egyetemmel járó lehetőségek nyűgözték le. Tóth Viktória (12. C) szintén szeretne az egyetem hallgatója lenni. Pleiveisz Tamás (13. C) a jövőben masszőrként dolgozna, így a hotel látogatása új tapasztalatokkal gazdagította, csakúgy, mint Nagy Felícia Adriennt (13. C). Czémán Anna (11. C) a kirándulás után kifejtette, hasznos lehetne egy "téli turisztikai csomag" megvalósítása a hotelben.
 

 

A tanárok elmondták, elszomorító, hogy a jövő tanévtől a tanulók a tantárgyból középszinten már nem tehetnek ötödik választható tantárgyként érettségi vizsgát, csupán a kötelezően választható vizsgatárgy mellett, hatodik tantárgyként. Úgy érzik, ez nagyban ront az utazás és turizmus tárgy presztízsén, lealacsonyítva azt és némiképpen mellőzötté téve a többi tantárggyal szemben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!