Sümeg

2014.01.03. 15:45

Különös szilveszter Sümegen

Veszprém - Meglepődhetett Kerkápoly István, a vármegye első alispánja, amikor 1840 szilveszter éjszakáján kővágóörsi kúriájában, egy sümegi lovas futár érkezését jelentették neki. Meglepetése csak fokozódhatott, amikor elolvasta Bogyay József szolgabíró levelét, melyből arról értesült, hogy reggel Sümegen zendülés támadt.

Kapiller Imre

Bogyay, az alábbi módon számolt be az eseményekről: Még a megelőző napon úgy határozott a város tanácsa élén Ramasetter Leopold bíróval -, hogy tekintettel a rendkívüli kemény télre minden egyes család egy szekér tűzifát kap ingyen a közös erdőből. A határozat azonban kitért arra is, hogy a vágás kijelöléséhez kérik az uradalom mérnökét és erdészét, nehogy különösebb kárt szenvedjen az erdő. Reggel hét óra körül gyülekeztek az e munkára berendelt emberek a városháza előtt. Ugyanekkor ugyanide érkezett egy másik csoport is: összvetódut az egész városi nép, sőt még apraja is ezeknek ott volt, kiknek onnéd az uraság számára tartott vadászatra elmenniek hajtani kelletett volna...

Ugyanebben az időben a városi nemesség Lázár János házában gyülekezett. Köztük az a hír terjedt el, hogy a bíró és társai pusztítani akarják az erdőt, sőt a kitermelt fát pénzért akarják értékesíteni, hogy az így befolyt pénzből megvásárolhassanak egy házat a városháza bővítéséhez. Márpedig ez égbekiáltó bűn. Fél nyolc körül már a városházán voltak a tanácsosok, legutoljára megérkezett tekintetes Rosty Vince ügyvéd, majd Ramasetter Leopold bíró is. Miután, a fa kiosztást érintő kérdést tisztázták, Rosty Vince ...a terembül kiment és mind az egész udvart, mind pedig az utcát elfoglalt népnek kint is tudtokra adni kívánván a fa osztási módot hirdette, e közben bennt, de jobban kinnt támadott a rettenetes zúgás lárma és nagy nesz. Csoportonként kiabálták a majd 800 emberbül öszve jött népsokaság közt némelyek: öllük meg a bírót, némelyek: vessük ki a bíróságbul, némelyek: vessük ki az egész tanácsot és üssük agyon őket... Közben a bennt lévők egyenként a tanácsosokat kihordották iszonyú káromkodások közt, a kinnt lévők pedig csoport számba bétörtek és fertelmes káromkodások között megölés végett a városbírót keresték. azonban a terembül nyíló levéltár szobába bészökvén és annak vasajtaját a legnagyobb erővel próbálták, de ennek lehetetlenségét tapasztalván lakatosokért futkostak. E közben Ramasetter Vincét egyik tanácsost (a bíró fiát) megtámadták és azt erőssen megverték...

Sümeg a 19. században. A tűzvész 234 lakóházat pusztított el

Az, hogy a zendülés végül nem járt emberhalállal csupán a tisztelendő lelkész úrnak köszönhető, aki ...a népet külömbféle szép szókkal csillapította . A felzaklatott nép lassan elhagyta a városháza környékét, de a városban továbbra is feszültség volt tapasztalható. Magát a jelentést tevő szolgabírát is megfenyegették. ...de én is veszedelemben forognék az erő ellen kevésded magammal. Az nép az utcákon járva káromolták, baszták a szolgabírós városbírós és tanácsos teremtettünket... Oszterhueber Imre táblabírót is iszonyúan keresték mondván: csak itt lenne négy felé szakasztanánk...

Délutánra látszólag helyre állt a rend, de Bogyay miként írja nem merte a főkolomposokat letartóztatni, ugyanis mindössze 12 katona volt a városban és ezt kevésnek találta ahhoz, hogy egy esetleges újabb zendülésnek elejét vegye. Kérte ezért az alispánt, hogy Türjéről és Tapolcáról rendeljen a városba katonákat. Ezt azonban Kerkápoly István nem teljesítette. A megyei közgyűlés január 11-én egy deputátiót rendelt Sümegre, a történtek kivizsgálására.

A bizottság számos helyi polgárt nemest és nem nemest a város elöljáróit, a püspöki uradalom alkalmazottait is kihallgatott. A város lakói egy 15 pontból álló vádiratot szerkesztettek és adtak át a vizsgálódóknak, igazolandó a zendülés okát és jogosságát. A megfogalmazott vádak igazságtartalmát Ramasetter Leopold és a többi tanácsbéliek pontról pontra megcáfolták. A bizottság a bizonyítékokkal alátámasztott cáfolatot fogadta el.

A bíró fia, Ramasetter Vince. Megtámadták és erősen megverték

A vizsgálat eredményeként március elején nyolc vétkest állítottak a vármegye törvényszéke elé. Még folyt a per, amikor olyan esemény történt a városban, amely jelentőségében sokkal súlyosabb volt, mint az idézett zendülés. Április 7-én szörnyű tűz pusztított Sümegen. Részben, vagy egészen elégett 234 lakóház köztük 34 nemesi -, gazdasági épületek, műhelyek, boltok. A keletkezett kárt mintegy 110 ezer forintra becsülték. Csak az összehasonlításért jegyezzük meg, hogy a városbíró évi fizetése ekkor 150 forint volt. A vármegye is olyan súlyosnak látta a helyzetet, hogy egy jogtörténeti kuriózumot produkálva egy időre haza engedte a befogott zendülőket, hogy otthon segíthessenek a károk enyhítésében.

Ítélet ellenük május 10-én született. A törvényszék egy vádlottat felmentett, ketten fél-fél évi, a többiek pedig egy-egy fertály, azaz negyed évnyi börtönbüntetést szenvedtek, valamint 25-25 pálcát a deresen. Büntetésük ez utóbbi részét Sümegen, a tett elkövetésének helyszínén kapták meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!