Sümeg

2014.04.27. 10:49

Emlékeztek a Ramassetter családra

Százhetven éve hunyt el Ramassetter Leopold Sümeg városbírója, a Ramassetter borászat alapítója. Rá emlékeztek szombaton Sümegen és Badacsonyban.

Szijártó János

Sümegen Rátosi Ferenc polgármester a Deák ferenc utcai Ramassetter házban fogadta az emlékező badacsonytördemici küldöttséget, köztük Vollmuth Péter polgármestert. Az egykor szebb napokat látott épületben dr. Kulcsár Ferenc sümegi alpolgármester adott tájékoztatást annak történetéről. Elhangzott, hogy a város szeretné felújítani a házat, amint arra lesz pénzügyi keret, hiszen régi vágyuk már a sümegieknek a Ramassetter-örökség méltó ápolása, bemutatása. A résztvevők az épület bejárása után a temetőben rótták le tiszteletüket Ramassetter Leopold és felesége Klausz Erzsébet síremlékénél, majd Badacsonyban a Ramassetter-Ibos házban, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben folytatódott a megemlékezés.

Vollmuth Péter badacsonytördemici polgármester (bal szélen), Rátosi Ferenc sümegi polgármester (jobb szélen) a felújításra váró Ramassetter házban Sümegen (Fotó: Szijártó János)

Meg kell említeni, hogy a család legismertebb tagja - az egyik gyermek - Ramassetter Vince Sümegen szerteágazó, karitatív tevékenységével írta be magát a város történetébe. Feleségével, Kompanik Zsófiával óvodát, iskolákat, kórházat alapított, számos alapítványt hozott létre. 1848-ban Sümeg polgármesterének választották.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!