Sümeg

2015.05.03. 12:08

Egyre népszerűbb a műfaj a tánc

Sümeg - A Kisfaludy művelődési központban a város népszerűsítése és jó hírnevének gazdagítása céljából öt korcsoportban 13 tánccsoport működik. Az eredményes amatőr művészeti együttesek legutóbb a Dunántúli Táncversenyen mutatkoztak be.

Tóth B. Zsuzsa

A városban mindig is népszerű volt a tánc mint a kultúra egyik műfaja. Évtizedek óta működnek Sümegen elismert csoportok, együttesek. A tánckultúra ilyen szintű gazdagsága indokolja, hogy immár hetedszer rendezték meg a Dunántúli Táncversenyt a táncművészet népszerűsítése, a versenyen részt vevő táncegyüttesek szakmai tevékenységének segítése, egymás munkájának megismerése és elismerése céljából tudtuk meg az intézmény vezetőjétől, Szerencse Károlynétól. Végh László polgármester fővédnöksége mellett a népszerű programmal a város kulturális turizmusa fejlődik, hiszen a versenyre az egész Dunántúlról közel 400 fellépő érkezett.

A képen a zalaegerszegi KÖRTÁNC AMI. Ők kapták a Dunántúli táncverseny bajnoka címet Fotó: művelődési központ

A versenyszámokat kiváló szakemberekből álló zsűri értékelte. Annak elnöke Stefán Gábor balettmester, nívódíjas tánckoreográfus a Zalaegerszegi Hevesi színház volt igazgatója. A zsűri tagja Paksa Eszter balettmester táncpedagógus, Búry Katalin zenés színpadi táncpedagógus és Szerencse Károly, az Experidance Társulat táncművésze volt. A zsűri figyelte az egyes technikák előadásának pontosságát, a táncok stílusának eredetiségét, a koreográfiák összetettségét, a mozdulatok, kiválasztását és folyamatosságát, a gyakorlat stílusát. Figyelembe vette az előadás intenzitását, a gyakorlat nehézségi fokát, felépítését, értékelte továbbá az előadás módját, valamint annak harmóniáját. A versenyszámokat négy korcsoportban, mini, gyermek, junior és felnőtt korosztály szerint mutatták be a versenyzők a zsűrinek. Az egyes koreográfiák arany, ezüst és bronzminősítésben részesültek. A magas színvonalú produkciók elismerését a zsűri különdíjakkal jutalmazta, nagydíjakkal értékelte. Átadták a fesztiválon a legjobb koreográfusoknak járó nívódíjakat, a legjobb szólistáknak járó díjakat. Gazdára talált a Táncverseny Bajnoka elismerés és a Sümeg város önkormányzata által adományozott Sümeg Kupa díj.

Havasi Fruzsina a legjobb szólista díját érdemelte ki Fotó: művelődési központ

Műfaját tekintve ebben az évben ez volt eddig a legsokszínűbb verseny a város művelődési központjában. Változatos műsor, látványos koreográfiák váltották egymást a színpadon 74 műsorszámban. A klasszikus balett, kortárs tánc, modern tánc, show-tánc, akrobatikus rock and roll, hip-hop, társastánc mellett jazzbalett, hastánc, színpadi látványtánc, akrobatikus színpadi táncok, valamint táncszínházi versenyszámok szórakoztatták egész nap a hálás közönséget.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!