Sümeg

2015.05.17. 09:37

Medvére lőnek a sümegi várnál

Sümeg - Közel száz résztvevővel megkezdődött az egész napos országos történelmi íjászverseny a sümegi várnál, amelynek legfőbb célja a hagyományőrzés a szervezők elmondása szerint.

Kovács Erika

A sümegi Várkapitány Lovagi Torna Egyesület, valamint a nemesbüki Kinizsi Íjászegyesület szervezésével  vasárnap délelőttől feszítik íjaikat a versenyzők, akik az egész országból érkeztek Sümegre,és különféle célpontokra lőnek, többek között fából kifaragott medvére. Szabó Gábor a sümegiek, Vass Viktor, pedig a Kinizsi egyesület vezetője köszöntőjében többek között azt mondta, hogy a hagyományőrző versennyel legfőbb céljuk, hogy megmutassák az érdeklődőknek, miként foglaltak területet és hogyan szereztek élelmet elődeink a Honfoglalástól egészen az 1700-as évek végéig.  Egyébként napjainkban is engedélyezett az íjászattal történő vadászat, amihez természetesen megfelelő engedélyek kellenek.

A résztvevők büszkén mutatták fegyvereiket, melyek elmondásuk szerint az emberélet kioltására is alkalmasak, emiatt használatuk nagy óvatosságot, gondosságot igényel. Az íjászkodáshoz pedig sok gyakorlásra, erőre, kitartásra van szükség. A versenyzők, köztük sok nő kétféle íjjal érkezett a versenyre, egyfelől az angol hosszú íjakkal, illetve a Honfoglalás korát idéző visszacsapó reflexíjakkal. Az íj idege régen állati zsigerekből készült, ma speciális műanyagból, fa része pedig kitűnő minőségű tiszafából. A nyíl pedig borovi fenyőből, vagy cédrusból, a végén madártollal, acél, illetve rézheggyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!