Sümeg

2016.01.25. 08:00

A kántortanító hivatása

Édesapja, Bartalis Béla kántortanító életét feldolgozó könyvét mutatta be Bartalis Imre állatorvos, író a magyar kultúra napja tiszteletére tartott rendezvényen a Kisfaludy művelődési házban. A szerzőről, a kántortanítók hivatásáról Barsi Balázs atya beszélt.

Tisler Anna

A megjelenteket Végh László polgármester köszöntötte, majd Aigner Barbara hegedült.

Barsi Balázs elmondta, Bartalis Béla a köztiszteletben álló kántortanító hetedik gyermekeként született. Könyveiben az emberi értékeket jeleníti meg, a múlt értékeit adja át az olvasóknak. A Csíkcsobotfalvától Balatonfőkajárig című kötet, amelyet a szerző az ünnepségen bemutatott, végigkíséri Bartalis Béla életét, bemutatja a kántortanítók sorsát, Balatonfőkajár társadalmát és a két világháború közötti iskolaügyi helyzetet.

Barsi Balázs beszélt a kántortanítói hivatásról. Fotó: Tisler Anna

– A kántortanító nevelő volt a szó nemes értelmében, aki a nevelésben oktatott is – fogalmazta meg Balázs atya. – Ők, ha kellett, kimentek a libát őrző kisgyermekhez a mezőre és ott adták át neki a tudást. Teljes személyiségükkel neveltek. Nem panaszkodtak, nem másra vártak, hanem tették a dolgukat. Mi, a ma élők sokat panaszkodunk, anyagiasak lettünk. Pedig, ha összefogunk és teszünk a jövőnkért, nem másra várunk, akkor sokat el tudunk érni.

Az atya példaként említett egy 600 lelkes falut, ahol újra megszervezték az alsó tagozatos oktatást, létrehozták a cserkészcsapatot.
Bartalis Imre a paraszti életet bemutató írásaiból olvasott fel néhány vidámat, amely bemutatta a gazdák gondolkodásmódját, lelkivilágát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!