Sümeg

2016.01.06. 20:54

Az akkreditációra váró intézmény vezetője tisztázta a vádakat

Címkék#sümeg

Sümeg - Jövő héten dől el, hogy a John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ elkezdheti-e a működését szeptemberben - hangzott el a programot bemutató, szenátusi üléssel és könyvtárát-adással egybekötött rendezvényen, amelyet szerdán tartottak a leendő intézmény egyik épületében.

Penk Tímea

Közösségi főiskola létrehozását határozta el az önkormányzat, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola és a John Henry Newman Oktatási Központ Kft. Az intézmény akkreditációjáról jövő héten születik döntés. Kertész-Bakos Ferenc, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola főigazgatója, a John Henry Newman Intézet vezetője elmondta, hogy a közösségi főiskola létrehozásához szükséges feltételeket előre kell prezentálni.

- A felsőoktatásban mindennek kész kell lennie, csak utána adható be az akkreditációs kérelem. Megkötöttük a szerződéseket a gyakorlati helyekkel, felvettünk huszonkilenc tanárt, az önkormányzat ingatlanjait felújítottuk - sorolta Kertész-Bakos Ferenc. Hozzátette, hogy a minisztérium által megnevezett hiányosságokat is pótolták, valamint úgy módosították az üzleti főiskola és az oktatási központ közötti szerződést, hogy az nyolc esztendeig nem mondható fel.

A főigazgató arcátlan dolognak nevezte, hogy tisztességtelen viselkedéssel gyanúsítják a sümegi közösségi főiskola létrehozóit. A személyét érintő támadásokra úgy reagált, hogy bemutatta hazai és külföldi végzettségeit, doktori címeit igazoló dokumentumokat.

- Attól, hogy egy egyetem Magyarországon nem akkreditált, az ott végzett hallgatók még nem szélhámosok - hangsúlyozta Kertész-Bakos Ferenc, majd a Nobel-díjasokra utalt, akik szintén nem akkreditáltak Magyarországon. A főigazgató az Amerikai Egyesült Államok harmadik legjobb egyetemén végzett és doktorált egyéb tanulmányai mellett. Azoknak, akik továbbra is kételkednek tudásában, azt javasolta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia internetes oldalán tájékozódjanak három évtizedes munkásságáról.

- A közösségi főiskola oktatása az érték alapú gondolkodásra épül, nem a profitra. Ez egyfajta forradalmat jelent, hiszen a világ nem erről szól - mondta Kertész-Bakos Ferenc.

Az oktatási központ kft. ügyvezető igazgatója, Fülep Dániel hozzátette: John Henry Newman bíboros tételei az irányadók.

- Hiszünk abban, hogy Isten képes kinyilatkoztatni magát. Newman hűséges volt az apostoli katolikus egyházhoz, és megalkuvás nélkül kereste az igazságot. Valljuk, hogy a hit és az értelem összetartoznak és elválaszthatatlanok egymástól - foglalta össze Fülep Dániel.

Végh László polgármester, Fülep Dániel ügyvezető igazgató és Kertész-Bakos Ferenc főigazgató ismertette a leendő képzési központ programját a könyvtárban

A fiatalok és az értelmiség megtartására egy hatalmas lehetőség a közösségi főiskola Végh László sümegi polgármester szerint.

- Sümeg maradjon meg egy tízezer lakos alatti, élhető városnak, de a tizennyolcadik-tizenkilencedik századra jellemező szellemi fénykorát szeretnénk visszaállítani - mondta Végh László. A közösségi főiskolát kritikával illető Rig Lajos országgyűlési képviselő megerősítette, hogy nem az oktatás ellen van, hanem annak szabályszerűségéről akart meggyőződni.

Ha pozitív elbírálásban részesül a sümegi kérelem, akkor negyven hallgató kezdheti meg a tanulmányait.A rendezvényen megalakult a John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ szenátusa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!