Sümeg

2016.08.27. 19:15

Szívesen újraindítanák a vándortábor-mozgalmat

SÜMEG Három napig tanácskoznak Sümegen a dunántúli megyék természetbarát-szövetségeinek a vezetői, összesen huszonhatan.

Tisler Anna

A péntektől vasárnapig tartó rendezvényt idén a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség szervezte, tudtuk meg Mag Éva elnöktől. Pénteken tanácskoztak, szombaton pedig kirándulást szerveztek Halimbára, a Szalai Miklós-emlékházba, Iszkázra a Nagy László-emlékházba és Ajkára egy erdei iskolába. Vasárnap délelőtt ismét beszélgetéssel, előadásokkal folytatják a munkát.

Pénteken Jákói Bernadett ezüstjelvényes túravezető és turistatörténet-kutató tartott előadást, majd az országos szövetség munkatársa, Rigler Szilvia a természetjárók vándortábor-mozgalmának az újraindításáról beszélt. A tanácskozókat köszöntötte Végh László, Sümeg város polgármestere, aki tájékoztatást adott a turisztikai fejlesztési tervekről.

A vár, mint Sümeg leglátogatottabb  turista vonzereje, háttérben a természetjárók által kedvelt Fehérkövek

 

Jákói Bernadett előadásában elmondta, hogy 1961-ben vált ketté a természetjárás és az idegenforgalom, korábban mindezt turistáskodásnak nevezték. A természetjárás a XX. század elején nem sporttevékenység volt, hanem hanem a természeti kincsek, a néphagyományok megismerésének a módja, a honismereti tudás bővítése, a hazafiság erősítése, a társadalmi életben való részvétel. Később a látogatók fogadására városvezetőket képeztek, akik a mai idegenvezetők elődei voltak. Városvezetőnek lenni rangot jelentett, és csak komoly képzést követően végezhette a tevékenységét. Majd 1961-től a turizmus állami támogatással fejlődött, szállodák épültek.

Rigler Szilvia a vándortáborról elmondta, hogy a mai igényekhez igazodó lehetőségeket kínálnának diákok, családok számára. A résztvevők, akik között többen a vándortábor szervezésében jártas pedagógusok voltak, elmondták, az újrainduláshoz szükség volna képzésre, valamint a többség számára megfizethető szálláshelyekre. A vándortábor jó szervezést, alapos útvonal- és természetismeretet követel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!