Sümeg

2017.02.17. 19:47

Megújul a palota

Sümeg – Még az idei tavaszon elkezdődik a Püspöki Palota különféle fejlesztéseinek kivitelezése.

Tóth B. Zsuzsa

A korábbi Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ utódja, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. hamarosan, március végén elkezdi a munkát - tudtuk meg Végh László polgármestertől.

A palotában a másfél milliárdos felújítás folytatása mellett többek közt újabb attrakciókra készülnek. Tárlatok nyílnak Padányi Bíró Márton és  Franz Anton Maulbertsch életét, munkásságát bemutatva.

Utóbbi alkotó freskói mostanában kissé háttérbe szorulnak ugyanis a Plébániatemplomban. Az épület északi oldalánál szabadtéri színpadot alakítanak ki.

A kivitelezés várható időpontja 2018 év vége. A fejlesztés jelentős mértékben hozzájárul a város fejlődő idegenforgalmához.

Ünnep az óceánon túl

A Kisfaludy Sándor Emlékház az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére szervezett városi ünnepséghez kapcsolódva, egy izgalmas és tanulságos, néprajzi/antropológiai megközelítésű tárlattal készül. A tárlatot a Balatoni Múzeum néprajzkutatója, Gyanó Szilvia nyitja meg. A Balatoni Múzeum vándorkiállításának alcíme; Történelem, emlékezés és identitás a yonkersi (USA) magyarok körében. Az április közepéig látogatható kiállítás a New York állambeli város magyar közösségének életét eleveníti fel, azt szemlélteti, hogy lehet a magyar identitást megőrizni, megünnepelni a magyar ünnepeket, egy idegen országban, idegen kultúrában. Yonkers (USA, New York Állam) magyarjainak története a 19. században kezdődött, de a közösség életét az ’56-os menekültek lendítették fel, majd alakították egészen a 21. század elejéig. A magyar templom köré csoportosulva ápolták magyarságukat: magyar iskolát, cserkészcsapatot, focicsapatot, néptánc csoportot tartottak fenn. Megtartották a magyar nemzeti ünnepeket, így március 15-ét is, miközben ünnepelték az amerikaiakat is. A kiállításon színes mesélő fotó-összeállítások, Sümegi vonatkozású tárgyak, videó-felvételek egy amerikai magyar közösség sorsát mesélik el, elsősorban ünnepeiken keresztül. A kiállítás központi, látványos darabja egy aprólékosan kimunkált és hűen berendezett kis parasztház. Ezen a házon mutatták be a magyar iskolában a gyerekeknek, milyen volt egy magyar ház, hogyan nézett ki a tisztaszoba, egy magyar konyha, milyen a kemence, mi az a sublót, mi a sublótszent, mi a pitvar, milyen a muskátli, a pulikutya

A kiállításhoz kapcsolva rendhagyó múzeumi órára invitálják az intézmények diákjait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!