Szápár

2015.10.08. 13:26

Pénzt fújnak a falunak az erőművek

Szápár - A mindössze 515 lelket számláló, rendkívül szép fekvésű településnek az egyik idegenforgalmi látványossága a 80 méter magas szélerőmű, amely idén jubilál: 10 évvel ezelőtt állították fel a falu határában.

Mátételki András

- Annak idején örültek az emberek a szélerőmű telepítésének, mert azt hitték, hogy ezzel olcsóbb lesz az áramfogyasztásuk. Tévedtek, hiszen a megtermelt energia az országos hálózatba kerül. Viszont az iparűzési adónk jelentősen megugrott, tavaly már kétmillió forintot kaptunk a budapesti Precíz Kft.-től. Megjegyzem, ők az összes iparűzési adónk jelentős hányadát fizetik - mondja Bálintné Schmidt Ildikó, aki 2010 óta vezeti a falut. Tavaly őszig főállásban látta el a feladatát, azóta tiszteletdíjas. Azért döntött így, mert a község anyagi helyzete egyre nyomasztóbb. A faluban többen féltek a leendő zajoktól, ami végül is minimális búgást jelent a mindennapokban. Megszokták az emberek, s már büszkék arra, hogy sokaknak az erőmű hallatán Szápár neve ugrik be. (Azóta már a kft. Csetényben kettőt, Bakonycsernyén egyet telepített.)

Bálintné Schmidt Ildikó megmutatta a tavaly kívül-belül felújított művelődési házat Fotó: a szerző

- Nagyon meg kell gondolnunk, hogy mire fordítjuk a pénzünket, mert a költségvetésünk pengeélen táncol - folytatja Bálintné. - Idén nem sokkal többől, mint 32 millió forintból gazdálkodunk, ahogy 10 évvel ezelőtt is... Mivel nem volt adósságunk, az államtól kaptunk 10 millió forintot, amit csak fejlesztésekre fordíthattunk. Ebből a summából oldottunk meg a Malom utcában a csapadékvíz elvezetését, illetve aszfaltburkolatot kapott az úttest. Ha az összes utcánkat ilyen színvonalon kívánnánk felújítani, 60 millió is kevés lenne. Így aztán tavasszal száraz aszfalttal kátyúztunk, amit saját erőből végeztünk el. Tavaly sikerült kívül belül felújítanunk a Darányi Ignác program keretében a művelődési házunkat, amely új tetőt, nyílászárókat kapott, szigeteltük az épületet, de úgy, hogy az megfeleljen a műemlékvédelemnek, ugyanis karnyújtásnyira van a templom Az államtól 11,4 milliót kaptunk, mi ötmilliót tettünk hozzá. Úgy gondolom, a maximumot hoztuk ki ebből a pénzből. Hogyan? Alkudni tudni kell a kivitelezőkkel - mosolyog a polgármester. - A rendezvényeinket itt tartjuk, ezen kívül a modern táncot kedvelő női csoport minden héten próbál. Ugyancsak központi támogatásként kaptunk idén 1,2 milliót a könyvtárunk éves működtetésére. Ebből az összegből 900 ezret felújításra költöttünk.

Hegedűsné Erzsike meghozta a finom ebédet a 85 éves Fridmann Jánosnénak

A patakon átívelő, fából készült gyaloghíd sajnos teljesen elkorhadt, aminek a felújításával új híd került a patak fölé. Ez a munka 1,8 millió forintot emésztett fel.

A polgármester azt mondja, ez évtől az önkormányzati segélyezést helyi adóból kell megoldaniuk. Az állam arra szorítja őket is, hogy vessenek ki helyi adókat. De mire és kire? A településen sok a nyugdíjas, idős ember.

Jelentős terhet jelent az óvoda fenntartása is, ahová jelenleg nyolc apróság jár. Évente a rájuk fordított összeg eléri az ötmillió forintot. (A két község, Csetény és Szápár közös hivatalt tart fenn.) Szápárnak a gondos tervezés és gazdálkodás ellenére idén már nincs tartaléka. Abban bíznak, hogy jövőre is kapnak plusz állami támogatást, hogy ne billenjen fel a költségvetésük.

A szélerőművek kétmilliós bevételt hoznak évente a településnek

Örömteli, hogy a tavaly átadott falugondnoki gépkocsi, a négykerék meghajtású Skoda Jetty igencsak bevált, amit szintén pályázaton nyertek. (Húsz év (!) után tudták csak lecserélni a VW Caddyt.) Ott jártamkor nem Sliszki László falugondnok ült a volán mögött, s vitte ki délben a csetényi óvoda konyhájában készült ebédet az időseknek, hanem Hegedűs Zoltánné, Erzsike, a hivatalsegéd. Jelen voltam, amikor a Malom utcában élő 85 éves Fridmann Jánosnénak átadta a két teli ételhordót, ugyanis a néni egy fedél alatt él 55 éves fiával, Józseffel. Mint azt megtudtam az idős hölgy lányától, Rehus Tibornétól, ez év nyaráig még főzött az édesanyja, de akkor úgy döntött, most már neki is jár egy kis pihenés Másoktól is azt hallottam, hogy változatosan, finom ételeket főznek a szomszédos faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!