Szentbékkálla

2011.02.24. 16:28

Virágzó testvértelepülési kapcsolat

Már tíz éves múltra tekint vissza Szentbékkálla és a svájci Dürnten település partneri kapcsolata. A hivatalos alapító okiratot a két település önkormányzata 2001ben írta alá.

Németh Károly

A kölcsönös cserelátogatások, tapasztalatcserék teszik egyre gazdagabbá, színesebbé a testvér települési kapcsolatot. Kezdetben csak az önkormányzatok tagjai, később egyre több helybeli civil szervezet és polgár kapcsolódott be a közös munkába.

Ma már több fiatal is szívesen veszi ki a részét a programszervezésben és lebonyolításban. Többségük már személyesen (interneten, vagy levelezés útján) is tartja a kapcsolatot a cserelátogatások alkalmával megismert barátaival. Ezek a látogatások lehetőséget nyújtanak egymás kultúrájának, a települések gazdasági, társadalmi életének kölcsönös megismerésére. A fiatalok részt vesznek kisebb családi gazdaságok munkáiban, ismeretet és tapasztalatokat szereznek. Az őket kísérő szülőkkel együtt minden nap más-más gazdához látogatnak el, ahol az éppen aktuális munkákba kapcsolódnak be.

Ebben az évben Szentbékkállára látogat Dürnten település nem régen megválasztott képviselőtestülete és a testvértelepülési kapcsolatokért felelős munkacsoport is. A látogatás célja a következő négy év programjának megfogalmazása. A tervek között szerepel a svájci partner munkacsoportjához hasonló szervezet létrehozása Szentbékkállán, melynek tagjai elsősorban a helyi egyesületekből és civilekből verbuválódnak, így biztosítható az önkormányzati ciklusoktól független, folyamatos működés.

Szentbékkálla és Dürnten vezetése, és lakóik elkötelezettek, hogy a testvértelepülési kapcsolatokat, és a hagyományait továbbra is gondosan ápolják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!