A szerkesztő ajánlja

2014.01.31. 17:08

Jegyzet - Digitális generáció

Címkék#jegyzet

Népszerű és hálás téma a mai fiatalokat, legfőképpen a 2000 után született „digitális bennszülötteket” meg nem érteni, közéleti passzivitásukat virtuális életükkel szembeállítani, majd ezek konklúziójaként az internetet, a közösségi oldalakat, a blogokat és az interneten keresztül folytatódó kommunikációt démonizálni.

Gazsi Attila

Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, Google+, Tumblr, Reddit, csak néhány a fiatalokra mélyen ható közösségi média „veszélyes” szereplői közül. Tény, hogy sokszor egyszerűbb elutasítani mindezt, mint megérteni a technológiai (és társadalmi) fejlődést a maga új törvényszerűségeivel!Mégis – felvállalva e generáció elsőre fura, mégis rendkívüli értékeit – próbát teszek e digitális nemzedék mellett érvelni! Napjainkban úgynevezett „fordított szocializáció” folyik, vagyis az internetes és mobilkommunikációs tudást a fiatalabbak birtokolják inkább és ők adják át az idősebbeknek. Ebből adódóan a generációs különbségeket az idősebbek nagyobb része konfliktusként éli meg, és nehezen dolgozza fel a korából adódó (vélt) bölcsességének elinflálódását. Korunk fiataljai – a számukra kényelmesebbnek tűnő idősebbekkel szemben – tudják, hogy a mai világban nincs befejezett tudás, az élethosszig tartó tanulás nem egy üres bölcsesség, hanem elvárt aktivitás. Idejük jelentős részét a számítógép előtt töltik, amely nem csupán a sztereotip nézőpont szerinti ügyefogyott időtöltés.

A közösségi média térhódítása a kapcsolatteremtési lehetőségek széles skáláját nyitotta meg számukra. A szórakozási lehetőségek mellett az interneten sajátítják el a korlátlan információból való tanulást (e téren sajnos az oktatási rendszer veszélyesen felkészületlen), és a virtuális térben építik egzisztenciájukat. Különböznek tőlünk? Igen, nagymértékben! Több száz év után az első globális generáció, akik ugyanazon a mozin, zenén, mémen, divaton és ételen nőnek fel. Ez a különleges nemzedék a legkisebb létszámú, a legoktatottabb, a legkisebb családba született, a legidősebb anyák nevelik és a leghosszabb várható élettartammal rendelkezik.

Munkám során túlnyomórészt az úgynevezett Y és Z generáció (a ’80 után születettek) tagjaival dolgozom együtt, ez engem is arra késztet, hogy elvegyüljek közöttük a virtuális világban, megértsem az új lehetőségek, a megváltozott értékrend és a mindennapi realitás keltette problémáikat. Úgy gondolom, hogy a fiatalok információéhsége, csapatszelleme, képességük a komplex, több feladatra koncentrálásra bámulatos. Nagyon fontos számukra a munka-magánélet egyensúly, az elismerés, a kreatív, értékteremtő munka!

Befejezésül arra biztatom magunkat, az információs korral együtt élni kénytelen digitális bevándorlókat, hogy ne féljünk használni az internetet, a közösségi médiaalkalmazásokat, mert azon keresztül sikerülhet jobban megismernünk és megértenünk a mai fiatalok képtelennek ható világát! Természetesen mindezt ne offline kommunikációs lehetőségeink kárára tegyük. Végtelenül fontos, nagy türelmet igénylő feladatunk, hogy a családi kapcsolatok, baráti társaságok és munkahelyi közösségek erejét a digitális bennszülött fiatalokkal megosszuk a mindennapokban!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!