A szerkesztő ajánlja

2014.01.23. 17:35

Széljegyzet - Milyen világban élünk?

Mintha ismét radikalizálódna körülöttünk a világ.

Barták Péter

Ukrajna a polgárháború küszöbén áll, a hamarosan kezdődő téli olimpiát terroristák fenyegetik, az Egyesült Államokban újra diákok lövöldöznek, és még nálunk is bankot robbantanak. Mi ez a szélsőséges gyűlölködés, az egymástól eltérő álláspontok esztelen kifejeződése? Már-már kilábalnánk a gazdasági válság okozta, évek óta tartó sokkból, most pedig az elkeseredés szította szörnyű megoldások sorozata riaszt bennünket. Jó lenne végre olyan világban élni, amelyet a kiegyensúlyozott életszínvonal, a biztonság, az együttműködés, az egymás iránti tisztelet és megbecsülés jellemez.

Tudom, persze, ez illúzió, a világ nem így működik, e bonyolult összefüggés-rendszernek számos, egymásnak olykor gyökeresen ellentmondó tényezője van. De legalább a magunk környezetében igyekezhetnénk megteremteni a kívánatos harmóniát. Ha ez az egymás mellett működő kisebb-nagyobb közösségekben sikerülne, és a pozitív erőterek mentén össze tudnánk kapcsolni ezeket, már előbbre juthatnánk.

Az mindenesetre biztató, hogy egy legújabb közvéleménykutatás szerint a magyarok a 6. legoptimistább nép a világ megkérdezettjei között a 2014 évi várakozásokat illetően. Olyan országokat előzünk meg, mint Kanada, Ausztrália, Egyesült Államok, Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, Olaszország. Ja, persze, választások lesznek az idén, és ilyenkor még mindenki bízik a győzelemben. Vagy ez nem is izgatja fel az embereket? Ők inkább a maguk tapasztalatában hisznek, és ezért néznek reménytelien a jövőbe? Furcsa ez az összkép, amikor mások meg éppen az elkeseredettséget, a bizalmatlanságot igyekeznek kimutatni felméréseikben. Megint eljutunk odáig, hogy csak saját magunknak hihetünk. Így talán nem fogunk csalódni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!