A szerkesztő ajánlja

2014.03.13. 18:20

Széljegyzet - Március idusán

Nem tudom, hányan vannak olvasóink között azok, akik tudják értelmezni a címben leírt fogalmat. Remélem, sokan.

Barták Péter

Félelmem oka, hogy megdöbbenve olvastam, és valamelyik rádióadón saját fülemmel hallottam, tévéműsorban is láttam: a fiatalok között egyre többen vannak, akiknek fogalmuk sincs, mi történt 1848 márciusának közepén Pesten és Budán, majd később az egész hazában. Nem érdekli őket? Vajon miért? Messzire vezetne, ha most nekiállnánk boncolgatni az okokat a szülői ház útravalójától az oktatás tananyagán, módszerein keresztül a felnőtt-társadalom akarva-akaratlan példaadásáig, a média felelősségéig. Jó, ilyenkor persze mindenki igyekszik a szebbik arcát mutatni, az ünnepi megemlékezések lázában ég az ország, valóban nehéz elhinni, hogy fiatalok ezrei, megkockáztatom: százezrei nem tudják felsorolni a történelmünk legfontosabb állomásait.

Jelentőségükről, máig ható üzeneteikről meg aztán fogalmuk sincs. És ebben a sajtó, a média is ludas. Nézzünk csak körül az újságokban, a műsorok választékában. Szinte kettészakadt a média: van a bulvár, ahol az igénytelen, lényegtelen értelemnélküliség hódít megmagyarázhatatlan mennyiségben, és mellette a másik véglet: az avítt, unalmas, fennkölt magyarázkodás, vagy az unalomig szajkózott aktuálpolitika. Más volt és most is más lenne a média, a sajtó feladata, felelőssége. Az értelmes, korszerű, vonzó ismeretterjesztés, az emberi sorsok tükrén keresztül az elődeink és a magunk történelmének hiteles, szórakoztató bemutatása. Nagyon nehéz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!