Sziget

2008.08.12. 10:57

<u>Ez történt még a Magyar Dal Napján</u>

<b>Budapest - Sziget 2008</b> - Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi történt még a Magyar Dal Napján. <em>Szakcsi Lakatos Bélától Presser Gáborig</em>...

Deák Dóra

Jazz a Magyar Dal Napján 

A közérthető jazz sem maradhatott ki a Magyar Dal Napja programjából. A Szakcsi Trió Harcsa Veronikával nyitotta ezt a blokkot, majd a Babos Projekt következett. A világ legismertebb és legelismertebb zenészei közé tartozik Szakcsi Lakatos Béla, aki napjaink egyik legizgalmasabb fiatal jazz-énekesnőjével, Harcsa Veronikával együtt lépett színpadra. Közös produkciójukban az Esküvő című filmhez írt dalt, a Holnaptólt láthatta a közönség. Utánuk a Babos Projekt Special következett, a hazai jazzélet legismertebb gitárosa szórakoztatta a közönséget.
 
Lovasi András a Csík zenekarral szerepelt 

Ahogy a jazz, úgy a folklór, azaz a népzene sem maradhatott ki a Magyar Dal Napja programjából. Ezt a blokkot Szalóki Ági nyitotta a Végig mentem a lónyai nagyutcán című dallal, majd a Fonogram-díjas Csík zenekar következett. A kecskeméti csapat erre a koncertre kiegészült egy nagyszerű énekessel, a Kispál és a Borz frontembere, az egyre több szerepet vállaló Lovasi András támogatta meg a magyarországi népzenei élet meghatározó szereplőit. 

Újra színpadon az LGT

Hé! Elég volt ennyit mondania Presser Gábornak, s az egész nézőtér együtt harsogta a jól ismert sorokat: Te, aki az utcán újságot árulsz.  A tavalyi nulladik napi produkció után ismét színpadra lépett az LGT. A Magyar Dal Napja előzetesen beígért programjában ugyan külön-külön szerepelt Presser Gábor, Somló Tamás és Karácsony János neve, ám azt, hogy az LGT is színpadra áll, egészen a pillanat bekövetkeztéig titokban tartották a szervezők. A három zenész - kiegészülve a dobos Solti Jánossal - azonban közösen is megjelent a színen, s elhangzott az a dal, amely nem egyszerűen a magyar rocktörténet egyik alapköve, hanem ma már jelmondat is. A négy muzsikus visszafogottan, akusztikus hangszerelés mellett csavarta ujjai köré a közönséget. 

Presser a Quimby-ben Majdnem elfelejtettem, hogy nekem a színpadon kell maradnom - kapott a fejéhez Presser Gábor, aki nemcsak az LGT slágerében, de a következő dalban is közreműködött. A Magyar Dal Napja ötletadója az egyik legjobb hazai zenekarnak nevezte a Quimby-t, s ennek megfelelően helyet is foglalt Balanyi Szilárd mellett, hogy a billentyűst kisegítse az Autó egy szerpentinen című dalban. A Quimby produkciójával a zenekar gitáros-énekese, Kiss Tibor is csatlakozott azon előadók közé, akik több alkalommal is színpadra állhattak, hiszen az első órában a Budapest Bár programjának egyik énekeseként már hallhattuk őt. 

Geszti Péter és Somló is együtt a színpadon 

Az LGT tagjai közül Somló Tamás is visszatért, a zenebohóc a Rapülők és a Jazz+Az közös blokkjában működött közre. A Geszti Péter vezette formáció ezúttal is a két csinos énekesnővel, Kozma Orsival és Váczi Eszterrel adta elő dalait. Először a Rapülők programjából hallhattuk a Nem adom fel! című szerzeményt, Somló ebben énekelte a refrént, majd a Ma jól vagyok című Jazz+Az dal következett. Geszti ugrált, bohóckodott a színpadon, szemmel láthatóan jól érezte magát. Kozma Orsi zöld, Váczi Eszter piros felsőben vonta magára a figyelmet, a két énekesnő közül előbbi volt az aktívabb, nemcsak énekelt, de rengeteget táncolt is a színpadon, s néhány alkalommal kifejezetten csábos mozdulatokat tett Geszti felé. 


Katona Klári újra énekelt 

Ritka pillanatnak lehettünk szemtanúi az LGT-s blokk után, a Magyar Dal Napján ugyanis az a magyar énekesnő is szerepet vállalt, aki az elmúlt években teljesen visszavonult az énekléstől. Katona Klári egyetlen dal erejéig állt ki csupán a színpadra, ám a Sose bánd! című felvétel bizonyára emlékezetes marad mindazoknak, akik élőben láthatták a produkciót. A már régóta csak televíziós műsorvezetőként, újságíróként és karitatív személyiségként nyilvánosságot vállaló énekesnő talpig fehérben lépett a deszkákra. Mögötte egy teljes kórus, mellette pedig kiváló zenészek sokasága, gitáron például Maróthy György és Babos Gyula kísérte.

Válogatott csapat rockzenészekből
Nyolc óra körül kezdte meg műsorát az az alkalmi formáció, amelyet a Rock All Stars néven mutatott be a műsorvezető. A titulus nem véletlen, hiszen mind az énekesek sorában, mind pedig a kőkemény alapokat szolgáló zenészek között igazi magyar sztárokat láthattunk. A Folyóparton ülve, Zakatol a vonat, Gőzhajó, Aluljárók fia és Azt beszéli már az egész város - ezek a dalok csendültek fel a több mint negyed órás blokkban. Előtte azonban a Hobo Blues Band zenélt, Földes László ugyanúgy megkerülhetetlen alakja a hazai rocktörténetnek, mint a Rock All Stars-ban szereplő Török Ádám vagy Frenreisz Károly. A rockzenei blokkban számos érdekes pillanatnak lehettünk szemtanúi, így többek között láthattuk, amint az LGT-s Karácsony János kétnyakú gitárját nyúzta a színpadon. Újra együtt játszott a Skorpió legénysége, azaz közösen állt ki a színpadra Frenreisz Károly, Pálvölgyi Géza, Szűcs Antal Gábor és Németh Gábor. A Mini alapítója, Török Ádám természetesen ezúttal sem hagyta otthon fuvoláját, ahogy Ferenczi György sem a szájharmonikáját, de mindketten vállaltak énekesi feladatokat is. A mikrofon mögött rajtuk kívül Takáts Tamást és Vikidál Gyulát is láthattuk meg. 

Tisztelgés az Omega előtt
Ha magyar zene és rock, akkor az Omega sem maradhatott ki a sorból. Minden idők egyik legsikeresebb zenekarából ugyan csak ketten szerepeltek a Magyar Dal Napján, de a billentyűs hangszereken játszó Benkő László és a basszusgitárosi feladatok mellett éneklésre is vállalkozó Mihály Tamás méltó társakra lelt. A zenekart erősítette a billentyűs Gömöry Zsolt az EDDA-ból, aki már évek óta rendszeres közreműködője az Omega koncertjeinek, míg gitárosként újra Maróthy Zoltánt láthattuk. Sokkal érdekesebb volt az énekesek kiválasztása, elsőként a Pokoolgép egykori frontembere, Kalapács József lépett a színpadra, ő a Tízezer lépes című dalban, majd később a Petróleumlámpában helyettesítette Kóbor Jánost. A Fekete pillangó című szerzeményben pedig Keresztes Ildikó és Roy ragadta magához a mikrofont.

Szörényi, Bródy és a Társulat
Hosszú évek óta nem volt példa arra, hogy az Illés két meghatározó zenésze, az István, a király című rockopera legendás hírű szerzőpárosa, Szörényi Levente és Bródy János együtt szerepeljen. A Magyar Dal Napján azonban megtört a jég, előbb külön-külön, majd együtt zenéltek. Bródy János már a délután folyamán színpadra lépett, Szörényi Levente azonban csak az esti órákban volt látható. A gitáros-énekes először a Társulat tagjainak közreműködésével az István, a király Mondd, te kit választanál című nyitódalát adta elő, majd a fiatalok foglalták el a porondot, a 25 évvel ezelőtt bemutatott rockopera dalaiból hangzott el egy csokorra való. Hallhattuk Istvánt, Koppányt, Rékát, Tordát, de az új szereposztás szerinti táltos asszonyt is. Aztán egy újabb történelmi pillanat következett, Bródy János lépett a színpadra, kezében furulyával, és Szörényi Leventével közösen bemutatták a Hej, barátom! című réges-régi szerzeményt. A múltidézés Rúzsa Magdival és a Ha én rózsa volnék című dalával folytatódott, a Megasztár című televíziós tehetségkutató harmadik sorozatának győztese egyedül, zenei kíséret nélkül énekelt, de tulajdonképpen erre sem lett volna szükség, hiszen a közönség egy emberként visszhangozta a sorokat. Rúzsa Magdi után népszerű hazai musicalekből hallhattunk még bár részletet.

Rock and roll és csikidam
Az újbóli egymásra találások és közös szereplések ezzel még nem értek véget, hiszen a Hungária legsikeresebb korszakának két vezéregyénisége, Fenyő Miklós és Szikora Róbert is közös produkciót adott elő. Előtte azonban az örökifjú Fenyő mutatta meg, hogy miként is kell a rock and rollt játszani. A Hungária időszakából Csókkirály, majd a szólópályájának egyik legsikeresebb dala, a Made In Hungária hangzott el előadásában. A rock and roll hazai királya ezt követően szólította színpadra Szikora Róbertet, akivel nemcsak együtt énekelt, de össze is ölelkezett, jelezvén, hogy az egykori nézeteltérés már végleg a múlté. A Magyar Dal Napja programjából a csikidam sem maradhatott ki, a Létezem alatt az R-Go fegyvertárának teljes arzenálja felvonult, a zenekar szafarira emlékeztető öltözékben, a gidák pedig rövidke szoknyában lejtettek a színpadon. 
 
Az EDDA az utolsó előtti óra végén
Lassan közeledik a Magyar Dal Napja programjának vége, az utolsó előtti órát az EDDA Művek zárta három dallal. Pataki Attila és társai ezúttal is hengereltek. Az élő koncertek minden látványossága felvonult az EDDA blokkjában. Nagyszerű fények, örökmozgó zenészek és tomboló közönség jellemezte azt a néhány percet, amíg a dallamos rock hazai őskövületei foglalták el a színpadot. Ahogy az szokott lenni, mindvégig az énekes Pataki Attila vezényelt, Gömöri Zsolt hol az állványokon elhelyezett, hol a gitár módjára nyakba akasztható szintetizátorával támogatta társait. Alapi István újfent bebizonyította, hogy a legvirtuózabb magyar gitárosok egyike, aki nemcsak technikás, de látványos produkcióra is képes. A ritmusszekció tagjai, a basszusgitáros Kicska László és a dobos Hetényi Zoltán pedig kőkemény alapokat biztosítottak Szellemvilág, a Kör és a Kölyköd voltam című dalokból álló blokkhoz. 

Ákos és Presser közösen, majd jött Zorán
Este tíz órakor Ákos lépett színpadra, blokkját stílszerűen egy LGT-dallal kezdte, melyben zongorán Presser Gábor biztosította a kíséretet. Gondolj rám - ezzel vette kezdetét a nyolcvan produkciót felvonultató, s mintegy kétszáz zeneszámot bemutató Magyar Dal Napja programjának utolsó órája. Az LGT egyik legszemélyesebb, legmeghittebb szerzeményét mintha egyenesen Ákosra szabták volt, a rockzenei ikon nagy átéléssel adta elő a Presser Gábor által írt dalt, amelyet a Várj, míg felkel majd a Nap követett. Ákos ebben a dalban rendesen kieresztette hangját, mely a Sziget minden pontjáról visszhangzott. S hogy az énekes egy kicsit önmagát is ünnepelje, a negyvenedik születésnapjára írt Negyvennel búcsúzott a közönségtől. Helyét Zorán vette át, aki először arról énekelt nekünk, hogy miben hitt apja, majd az Egészen egyszerű dallal egy rövid számtanórát is tartott: Ebben a dalban van négy akkord, ebben a dalban van egy gitár A szöveget később kettőre, majd háromra javította, hiszen valóban három gitárossal szólalt meg a népszerű szerzemény.

Magyar Dal Napja - Finálé
Zene nélkül mit érek én - Máté Péter örökérvényű dala jelentette a finálét. A Magyar Dal Napja zárásaként több zenész és énekes is megjelent a színpadon, volt olyan, akit a műsorvezető kért fel, illetve jelentett be, de szép számban akadtak olyanok is, akik ezúttal csak önszántukból csatlakoztak a többiekhez. Előtte azonban a magyar dal tiszteletére énekelt Péterfy Bori és Harcsa Veronika, valamint a Vad Fruttik frontembere, Likó Marcell. Amint ők távoztak, benépesült a színpad, a Back II Black zenészeinek kíséretével mások mellett Rúzsa Magdi, Váczi Eszter, Kozma Orsi, Keresztes Ildikó, Szatmári Orsolya, Takáts Tomi, Frenreisz Károly, Fenyő Miklós, Somló Tamás, Bródy János és Bebe igyekezett mikrofon közelébe jutni. A közös produkciót követően egy ismeretlen fiatal lány állt ki a színpad közepére, s egymagában énekelte el azt a népdalt, amely a Queen együttes 1985-ös budapesti koncertje óta szimbólummá vált: Tavaszi szél vizet áraszt.



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!