Tapolca

2007.12.04. 03:29

Összevont iskolák

Pápa (ni) - A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2003. évi LXXXVI. törvényt az idén módosították a honatyák. A változások a 2007. évi CII. törvényben jelentek meg, ami a térségi integrált szakképző központok rendszerének szabályait is tartalmazza.

Nagy Imre

A törvény új szabályokat állapít meg a fejlesztési támogatásról, így arról is, hogy a szakképző intézmények 1500 fő alatti tanulólétszám esetén nem részesülnek a támogatásban. Mivel százmilliós nagyságrendről van szó, ez a tény kényszerítette Pápa Város Önkormányzatát arra, hogy a Batthyány Lajos Szakképző Iskolát és a Jókai Mór Közgazdasági Szakközépiskolát egy intézménnyé (székhely és tagintézmény) vonja össze. Az összlétszám így 1554 fő. Az átszervezést a testület 16 igen szavazattal, négy tartózkodás mellett megerősítette. Az új intézmény Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium néven a jövő tan-évtől kezdi meg a munkát. Kecskeméti Benő, a Mező igazgatójának megbízását a lejárat előtt egy évvel visszavonják, az új intézmény vezetésére pályázatot ír ki a fenntartó. Eddig a tények. Való igaz, az intézmények megszüntetéséhez, összevonásához hozzászokott pápaiak tudják, az intézkedések nem érzelmi, hanem financiális alapon történnek, de mint eddig, most is felkorbácsolódtak az indulatok. Bár az előkészítő eljárá-sokat a hivatal lefolytatta, a szülők, a pedagógusok és a diákok számára kicsit gyorsan történik minden. November 13-án a Mezőben, 15-én a Jókaiban tartottak egyeztető fórumot. Itt dr. Áldozó Tamás alpolgármester ismertette az összevonás okait és szabályait. Míg a Mező tantestülete többségében elfogadta a tényt, a Jókaié úgymond elitféltésből elutasította azt. Napvilágot láttak szélsőséges vélemények is a Batthyány gyermekanyagának minőségéről. A veszély leginkább ebben rejlik. Az eddig szükséges rossznak tartott egyen-nyakkendőt dacos, rosszul értelmezett öntudatból hordja azóta a diákok egy része. S amíg a hatalmas intézmény szervezeti felépítése, működése nem átlátható, gerjeszti az indulatokat. A szülők egy része is kételkedik az intézkedés szükségességében. Felmerülnek egyéb kérdések is. Mi a biztosítéka a tanulólétszám megmaradásának? Hogyan egyeztethetők össze a két iskola hagyományai? Tovább élnek-e? Nem volt mód az új elnevezésben valamit megőrizni a régiekből? Szükségessé válik-e pedagógusok elbocsátása? Lesznek-e közös rendezvények? S ha igen, hol lehet elhelyezni közel négyezer embert? Sok válasz hiányzik még. Most azonban nem ezeken, hanem a technikai-adminisztratív intézkedéseken van a hangsúly. Az idő sürget. Az érintetteknek pedig lépést kell tartaniuk a reformokkal.A lehetséges változatok közül a város számára ezaz egyedüli megoldás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!