Tapolca

2009.08.13. 02:29

Munkanélküliség - Nemrég átlépték a négyezres lélektani határt

Pápa - Cégek, intézmények, vállalatok szűnnek meg vagy építik le a foglalkoztatottak körét. Egyre több a munkanélküli országosan és a pápai kistérségben is.

Nagy Imre

- Sajnos a válság kapcsán van mit mondanom. Az év elején 3537 álláskeresőt regisztráltunk, ez az előző év hasonló időszakához viszonyítva 500 fős ugrásszerű emelkedést mutat. 

Februárban az újabb ötszáz fős emelkedéssel elértük a négyezres lélektani határt. Márciusban újabb háromszáz fővel emelkedett a szám, majd áprilisban a növekedés üteme lelassult, ám akkor értük el a legmagasabb létszámot 4448 fővel. 

Május óta 4250-4260 főnél stagnál a szám - ismerteti a statisztikai adatokat Czeiner Zoltán, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ pápai kirendeltségének vezetője.

- A számok mögött egyértelműen az elbocsátások állnak: Komáromba, Győrbe, Tétre sokan átjárnak dolgozni, az ottani létszámleépítések kapcsán elsőként az ingázóktól váltak meg a munkáltatók. 

A megrendelések hiánya a kisvállalkozásoknál is észrevehető, az építőipar ugyan megindult, de nem a várt mértékben. 

A régión belül Székesfehérvár után abszolút értelemben nálunk van a legtöbb álláskereső. Azért lehetőségünk mindig akad. 

A számok nem ezt mutatnák, hogyha nem lenne az Út a munkához program. Ennek keretében a pápai kistérségben 441 fő dolgozik közcélú foglalkoztatásban. Közhasznú foglalkoztatásban 73 fő vesz részt, egyéb közfoglalkoztatásban 6 fő. 

A pályakezdők az iskola végeztével nem jelentkeznek be azonnal. Ők körülbelül az összlétszám tíz százaléka. Bízom benne, hogy egy idő után sikerül, hiszen fiatal munkaerőre mindig szükség van - tájékoztatott Czeiner Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!