Tapolca

2012.01.31. 12:15

Kerékpárút a Dobó lakótelepig

Tapolca - Több mint két kilomtéter hosszúságban épülhet ki új kerékpáros útszakasz a Sümegi út és a Dobó lakótelep között az idén. Mindezt tegnap jelentette be Császár László a városházán.

Szijártó János

A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetés előirányzatból a 96 millió 740 ezer forint összköltségű beruházáshoz 87 millió 66 ezer forint vissza nem térítendő támogatás kapott. Így a közbeszerzési eljárás lefolytatása után várhatóan a tavasszal el is indulhat a munka immár láványos része. A befejezés október végére várható. A tájékoztatón elhangzott, hogy az új út (2054 méter) elkészülte után a városban összesen 5954 méter hosszúságú szakaszon lehet biztonságosan  kerékpározni.

A Tapolca és Diszel közötti bicikliúton kívül a város több utcájában van felfestett, kitáblázott sáv a kerékpárosok részére, illetve a további tervekbe is kiemelt figyelmet szentelnek az egészséges életmódot is szolgáló lehetőség bővítésére. Azon túl, hogy a mintegy 2500 lakosú Dobó lakótelepet bekapcsolják idén a városközpont kerékpáros "vérkeringésébe", tervben van az Ady utca és a Sümegi út közötti, jelenleg nem megoldott biztonságos átkelés megteremtése. Ez azonban egy másik beruházás része lesz majd.



Császár László kérdésünkre elmondta, hogy a városházát, a földhivatalt és a piacot is érintő csomópont átalakításának a tervei elkészültek, sőt már pályáztak is egyszer, csak azt akkor forráshiány miatt elutasították. Itt egy 4-500 milliós átalakításról szólnak a tervek, amelynek egy nem mellékes részét képezi a gyalogos és kerékpáros forgalom megnyugtató rendezése. Az idén is pályázanak, a kész tervekkel, és ha zöld utat kap a beruházás, akkor az emlíett két szakasz közötti átkelés is biztonságos lesz. Egyébként itt egy nagy körforgalom kialakítását szeretné a város, a mostani autóbuszpályaudvarnál történő átkötéssel, forgalomtechnikai átalakítással.

Arról is beszámolt a polgármester, hogy pályázatot nyújtottak be a Keszthelyi út és a Május 1. út korszerűsítésére. Az utak felújítását, a burkolat megerősítését, a csapadékvíz elvezetés javítását és a (gyalogos és kerékpáros) forgalombiztonság növelését célozza meg a fejlesztés, összességében 1281 méter hosszúságban. A mintegy 111  milliós beruházás kilencven százalékos támogatottságára számít az önkormányzat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!