Tapolca

2013.06.28. 10:03

Nemes nedű Herceg Ferenc emlékére

Badacsonytördemic - Az idei esztendőt, az író születésének százötvenedik évfordulóján Herczeg Ferenc-évvé nyilvánította a Badacsonytördemic Község Önkormányzat.

Szijártó János

A napokban kiállítás nyitásával, kulturális műsorral emlékeztek Herczeg Ferencre, sőt Vollmuth Péter polgármester ötlete nyomán emlékbor is készült ebből az alkalomból. A Borbély Családi Pincészet kapta a felkérést, ami alapján egy 2010-es évjáratú badacsonyi Szürkebarát került palackba egyedi, sorszámozott címkével.

A korlátozott példányszámú - háromszáz palack - emlékbor eszmei értékét minden bizonnyal az is emeli, hogy nem kerül országosan forgalomba, kizárólag az évfordulóra kiadott könyvvel egybecsomagolva találkozhat vele a nagyközönség a Badacsonytördemici Faluházban, a Szegedy Róza házban, a badacsonyi Tourinform Irodában és a termelő pincészetnél.

A családi pincészet nevében Borbélyné Galambos Gabriella szólt az emlékborról a néhány nappal ezelőtti kiállításon is, illetve munkatársunkat is tájékoztatta az előzményekről.

 

Borbélyné Galambos Gabriella a limitált számban elkészült emlékborral, illetve a hozzácsomagolt könyvvel (Fotó: Szijártó János)



- Örömmel fogadtuk Vollmuth Péter polgármester úr megkeresését, és rövid gondolkodás után igent mondtunk. Egy 2010-es száraz Szürkebarátot javasoltunk, ami magában hordozza a vulkánok kialudt tüzét. Ezzel együtt maga az évjárat is fontos párhuzamot rejt, hiszen ez a bor nehéz, viszontagságos körülmények között jött létre, mint ahogy Herczeg Ferenc élete is tele volt nehézségekkel. Ez is mutatja, hogy kellő kitartással, az ember nagy dolgokra is képes lehet.

Nekünk például éppen ez az évjárat hozta meg a szélesebb körű ismertséget, népszerűséget. Az évjárat nehézségei mellett, előre nem kalkulált problémával is meg kellett küzdenünk, hiszen férjem, Gyula váratlan betegsége miatt át kellett szervezni a szüretet.

Fiunk, Tamás némi késéssel, de haza tudott jönni és sikerrel vezényelte le a szüretet. Minden rosszban van valami jó, hiszen azon túl, hogy Gyula meggyógyult, ennek az évjáratnak köszönhetően felfigyeltek borainkra a szakmában, azóta sok jó nevű étterembe kerültek be boraink. Ráadásul Tamás 2012-ben bekerült az „Év bortermelője” választás öt jelöltje közé, hangsúlyozta Borbélyné Galambos Gabriella.

Hozzátette, mivel nem volt tananyag, nem tanult Herczeg Ferencről, így egyrészt sok új és érdekes információhoz jutott a méltatlanul elfeledett, elhallgatott íróról. Másrészt büszke arra, hogy az írófejedelem emléke újjáélesztéséhez saját tudásával, tehetségével hozzájárulhatott. Herczeg Ferencnek egyébként Badacsonylábdihegyen volt nyaralója és szőlőbirtoka 1946-ig. Kedvelte a finom badacsonyi borokat, minden bizonnyal elégedett lenne az emlékére palackozott nemes borral.  


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!