Tapolca

2013.08.27. 19:33

Újabb látogatóközpont épül

Megkezdték a Tapolcai-tavasbarlang bejárati épületének bontását, hogy ennek helyét egy egyedülálló látogatóközpont vegye át, amely a tervek szerint jövő nyáron nyílik.

Tremmer Tamás

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a természet értékeinek megóvását, bemutatását igyekszik a kor elvárásai szerint, komplex módon végezni. Az élővilág, az épített környezet, az élettelen földtani értékek védelmét és népszerűsítését oszthatatlan egység látják, munkájuk során ezeket a nagyon is különböző elemeket összességükben kezelik. Az értékek megőrzése mellett azok bemutatása is fontos. Ezen filozófia mentén az igazgatóság célkitűzése egy olyan látogatóközpont létesítése, amely a nemzetközi szinten is egyedülálló Tapolcai-tavasbarlangra épül.

A Bakony–Balaton Geopark nyugati kapujánál a földalatti világ titkait bemutató látogatóközpont megvalósítására majd 300 millió forint uniós támogatást nyertek, tájékoztatott dr. Kopek Annamária, a nemzeti park osztályvezetője. A területet augusztus 27-én átadták a kivitelezőnek, ezt követően elkezdődik a bontás és az építés. Az új látogatóközpont - a tervezett 2014. nyár eleji nyitást követően - tudományos színvonalú, ugyanakkor korszerűen szórakoztató ismeretterjesztésre épülő turisztikai bemutatóhely kialakításával, a barlangászat tematikájára épülő interaktív kiállítással, valamint egy háromdimenziós mozival várja látogatóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!