Tapolca

2013.11.12. 11:57

Bibliakiállítás az iskolában

A Biblia ajándék Istentől, amiért igazán hálásak lehetünk. Ez a pártatlan könyv olyan gondolatokat tár fel, amelyeket egyébként soha nem ismertünk volna meg.

Szijártó János

Egyebek között erről is szólt Cséry Gergő plébános, amikor a Zentai Gábor gyűjtéséből származó bibliakiállítást ajánlotta a gyerekek, pedagógusok és a meghívott vendégek részére a Bárdos Lajos Általános Iskolában. A tárlatnyitást a Bárdos-napok kezdetére időzítették.

Mint mondta, a Biblia valaha oktatási funkciót is betöltött, és akik ebből tanultak, komoly szókincsre tettek szert. Ráadásul a Biblia számos irodalmi nyelv megszületéséhez járult hozzá, hiszen az eredeti szöveget (az ószövetségnél többnyire héber, az újszövetségnél görög és kisebb részben latin) le kellett fordítani az adott nép nyelvére. A fordítás során számos új szó, kifejezés megalkotása vált szükségessé, hogy az eredeti tartalmat minél pontosabban adják tovább. A Bibliát részben, vagy egészében több, mint 2300 nyelven adták ki, így a Föld lakosságának több, mint kilencven százaléka olvashatja.

A plébános azt is hangsúlyozta, hogy a Bibliát nem szabad kizárólag irodalmi műként kezelni, ennél jóval többről van szó. Nincs még egy ilyen könyv.

Zentai Gábor (balra) szívesen válaszolt az érdeklődők kérdéseire a minapi megnyitott bibliakiállításon (Fotó: Szijártó János)

A falakra kihelyezett, Jézus cselekedeteit, szenvedéseit bemutató ikonokat Somlai Julianna festőművész bocsátotta rendelkezésre. Ezek az alkotások a biblia pauperumok (szegények bibliája) sajátos műfaját villantják fel, fába metszett színes képek formájában, amelyek egykoron, még a Guttenberg-féle nyomdatechika elterjedése előtt "könyvként", a Biblia képi megjelenéseként hódítottak a vallásos közegben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!