Tapolca

2015.11.09. 17:47

Integrált színház

Tapolca – Művészeti tanulmányokat folytató és értelmi sérült fiatalok szerepelnek közösen a Halápiné Kálmán Katalin, a Tapolcai Musical Színpad művészeti vezetője által írt és rendezett Mesevilág című zenés-táncos darabban.

Tisler Anna

A műsorban 52 szereplő lép színpadra, 26 fiatal a színpad stúdiósa, a többiek a Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesület tagjai. A sérült fiatalokat Havasi Gábor tanította be. A szereplők kétszer mutatják be a darabot, amelyben népszerű mesemusicalek részletei hangzanak fel. Az első jótékony célú előadás Veszprémben a Petőfi Színházban november 21-én 19 órakor kezdődik, a másikat Tapolcán a Tamási Áron Művelődési Központban tartják december 4-én 18 órától.

Mint Halápiné Kálmán Katalintól megtudtuk, hónapok óta próbálnak, a sérült és ép szereplők jól tudnak együtt dolgozni. – A sérültek pontosak, figyelmesek, a megtanult szöveget, dalt vagy mozdulatot mindig ugyanúgy adják vissza, náluk nincs tévesztés, oda nem figyelésből eredő baki – mondta a rendező. – Nekünk viszont oda kell figyelnünk arra, hogy minden úgy legyen, ahogyan a próbákon kialakítottuk. Nagy szeretettel fogadjuk el egymást, nyitottabbak leszünk általa. A próbák előtt megbeszéltük a szereplőkkel és a kiskorúak szüleivel azt, hogy miért előnyös az integrált színház. Mindenki támogatta a kezdeményezést, hiszen hasonló integrált színház nincs több az országban. A próbák hetei alatt olyan érzelmi és lelki többletet kapunk, ami elfogadóbbá, megértőbbé tesz mindenkit. 

A 2003-ban alakult Tapolcai Musical színpad elnyerte a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácstól a Regisztrált Tehetségpont címet, az elismerés másfél évtizedes kiemelkedő szakmai munkájuk jutalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!