Tapolca

2015.11.13. 20:15

Vaddisznók jeladóval

Tapolca – Az európai trendeknek megfelelően megyénkben is növekszik a vaddisznóállomány, a vad már olyan helyeken is megjelenik, ahol korábban nem szokott.

Tremmer Tamás

Többek között ez is szóba került a vadászkamarai esték rendezvényen. Pénteken folytatta nagy sikerű rendezvénysorozatát a Veszprém Megyei Vadászkamara. A vadászkamarai esték keretében ezúttal Tapolcára látogattak. Az esemény – Pap Gyula kamarai elnök szerint – nagyon jó a vadászbarátság ápolására.

Az est házigazdája a Tapolca-medence Vadásztársaság volt. A 6300 hektáron gazdálkodó társaságot Farkas Imre elnök mutatta be. A Boncsos Vadásztársaság 3600 hektáron végez vadgazdálkodási tevékenységet, tájékoztatott Bölcsházi András elnök. A Nyugat-magyarországi Egyetem és a Bakonyerdő Zrt. közös kutatási programját Szekrényes Tamás erdészeti igazgató és Tari Tamás, az egyetem munkatársa ismertette. Azt vizsgálták, miként viselkedik a vaddisznó a balatoni nádasokban és belterületeken. Ehhez a Balatonnál két kocát fogtak be, amelyeket jeladóval szereltek fel. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tónál a vaddisznók – erdei társaikkal ellentétben – mindössze 1-2 beállóhelyet használnak. Az elhanyagolt ingatlanokon otthonra találnak.A vadászati törvény tervezetéről Pap Gyula tájékoztatott, aki az Országos Magyar Vadászkamara sportvadász alelnökeként részt vett a törvény előkészítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!