Tapolca

2016.02.25. 20:35

Fejlesztések az Y-házban

Tapolca – A napokban próbaüzembe helyezték a 3-as számú Y-ház felújított liftjét, amely a százlakásos társasház egyetlen használható felvonójaként az utóbbi hónapokban csak egyes emeleteken állt meg.

Tóth B. Zsuzsa

A lakók közül egy mozgássérült tulajdonos kereste meg a Naplót a problémával még a tavalyi év végén. Akkor Nyírő Lajos közös képviselő ígérte, hogy mielőbb felújítják a liftet, ehhez még egy külföldi tulajdonos is anyagi támogatást ígért.

Nyírő Lajos közös képviselő a felújított liftben. A mozgáskorlátozottak is elérik a vezérlőtáblát
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Arra nem volt szükség, az időközben megszakított lakás-előtakarékossági összeg fedezte a felújításhoz hiányzó költségeket. Előre kifizettünk több mint hárommilliót, a lakás-előtakarékossági kölcsönt januárban megszakítottuk, 300 ezer forintot jelentett, plusz az állami támogatás. Továbbá a tartozásokat behajtottam, így a szerződött összeg 80 százalékát ki tudtam fizetni és elkészült a lift. A műszaki átvétel a napokban várható, a próbaüzem ma lezárult, 48 órája zavartalanul üzemel. Öt és fél milliót költöttünk rá. Önerőből újult meg, de még nyolc hónapon át 70 ezret kell fizetni érte. A házban két lift van, a másik nem újítható fel, oda új lift kell. Ez pedig idővel majd szebb külsőt kap. Már így is automata a fülkeajtó, ha pedig lesz rá pénz, vandálbiztos kamera is kerül bele. Kiírom majd, hogy melyik lakó nem jogosult a lift használatára, ugyanis van olyan lakótárs, aki évek óta nem fizet. Nem csak közös költséget, hanem rezsit sem. Sok tartozása van a háznak, három bírósági perben képviselem a lakókat – mondta az új lift ajtajában Nyírő Lajos. Hozzátette, hogy a liftben a kijelző mutatja, hogy melyik emeleten van a felvonó, amelyet egyébként a mozgáskorlátozottak is tudnak használni, elérik a vezérlőtáblát. Új a teljes vezérlés, a kötél, fülke ugyan a régi maradt.

– Régóta vagyok közös képviselő, hálátlan munka ez. Tavasztól csak kazánfűtőként dolgozom tovább, közös képviselő nem leszek a beszámoló lakógyűlés után. Társadalmi munkában üzemeltetem a ház egyedi fűtőrendszerét, ezért a munkáért egy másik Y-házban egy vállalkozó havonta 140 ezret kap. Az új, ötvenmilliós fűtési rendszer beállításánál is jelen voltam, a beruházóval, kivitelezővel én vittem véghez. Már azóta, 2008-tól üzemeltetem, mert jóval olcsóbb így a lakóknak. Mérhető, szabályozható minden lakás minden radiátorának a fogyasztása – mondta Nyírő Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!