Tapolca

2016.03.15. 10:32

Tisztelet az ősöknek

Tapolca - Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tapolcai hősei előtt rendhagyó módon tiszteleg a város a Kokárdák és koszorúk című színmű előadásával.

Tóth B. Zsuzsa

Tapolca újbóli várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulója is adta az apropóját a háromfelvonásos zenés-táncos színműnek, amelyet N. Horváth Erzsébet és Szijártó János állított össze és a napokban adnak elő a Tamási Áron Művelődési Központban. A színpadon a zenekarral együtt játszanak az amatőr színjátszók, a forgatókönyvíró N. Horváth Erzsébet rendezésében.

Áldás a csatába induló tapolcai legényekre, férfiakra. A kép előterében ifjabb Bakos Nándor, Bertalan Csaba, Havasi Gábor, Bakos Nándor, Szakács Péter atya Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A színdarabban elhangzó dalszövegeket és zenéket Szijártó János írta, aki a nyolctagú zenekart ugyancsak egységbe szervezte a bemutatókra. A színdarab egyediségét adja, hogy a műben olyan tapolcai élethelyzetek, emberi sorsok bontakoznak ki a nézők előtt, amelyek azt igazolják, hogy a kis dunántúli település a szülöttein keresztül nemcsak az országos 1848–49-es események résztvevőjévé vált, de bizonyos esetekben azok irányítói közé is tartozott. A tapolcai költő, Batsányi János látóként jövendölte meg a forradalom kitörését, Török Antal helyi tanító a későbbi miniszterelnököt, gróf Batthyány Lajost gyermekkorában tanította. Török János mezőgazdász tanácsadója, titkára, barátja volt gróf Széchenyi Istvánnak. Öccse, Antonius Flórián pedig Perczel Mór hadseregtábornok segédtisztjeként vett részt a szabadságharcban.

A dallamos rockzenével elegyített színmű történéseit a tapolcai amatőr színjátszók tolmácsolják a közönségnek, a Batsányi Táncegyüttes tagjai pedig saját koreográfiával egészítenek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!