Tapolca

2016.12.16. 10:14

A kamaszok is olvasnak

Tapolca - A kamaszok között voltak, vannak és lesznek is könyvmolyok, ha az író ügyesen tálalja a kortárs irodalmat, meg lehet nyerni olyan fiatal olvasókat, akik nem is tudják magukról, hogy olvasók, mégis bennük van a nyitottság.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt lapunknak a Wass Albert Könyvtár és Múzeum gyerekkönyvtárban Dávid Ádám író, szerkesztő.

A millennium expressz című trilógia írója, a Móra Kiadó szerkesztője szerint különféle trükkökkel lehet rábírni a kamaszokat az olvasásra.

Dávid Ádám a könyvekről, mesékről beszélt a kiskamasz diákoknak
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Én nehezítettem saját helyzetemet azzal, hogy történelmi regényt írtam, ebben az esetben még nehezebben veszi rá magát egy tizenéves, hogy könyvet a kezébe vegyen. De játszódjon bármelyik korban a történet, ha egy kicsit magukra ismernek, és ha őszintén közelítünk hozzájuk, nem pedig megmondó emberként és rájuk erőszakolva a felnőtt bölcsességeket, sikerünk lehet. Csak gondoljunk vissza saját kamasz korunkba és abból kiindulva dolgozunk, így megérintheti őket a történet. Bátran lehet játszani popkulturális, számukra ismert motívumokkal, azokat kifordítva beleszőni a történetbe. Akár egy 1896-ban játszódóba. Én a Star Wars, a hatalmas univerzum a történet elemeit szőttem saját történetembe, és örülök, ha ez felismerik. Hiszen az számukra is a mindennapok része és a világhírű történeteket, motívumokat elsősorban filmes megvalósításból ismerik. Ha ezekkel játszunk, akkor máris egy általuk ismert világban találják magukat – mondta a szerkesztő. Hozzátette, hogy ahhoz, hogy egy könyvet kézbe vegyen egy fiatal, sokat számít a külcsín és a marketing. Nem mindegy, milyen a könyv borítója.

- A szerkesztőségben figyelünk rá, hogy adott korosztálynak milyen tipográfia, grafikai megvalósítás való. Figyeljük a külföldi trendeket, azt, hogy ennek a korosztálynak milyen színvilágot kínálnak. Ezeket próbáljuk tovább fejleszteni, de hiába szép a könyv, ha senki nem tud róla. Izgalmas, de olcsó reklámokat kell keresni ezért, például rövid filmeket, amelyek profin bemutatják a könyv cselekményét. Egy ilyet több ezren is megnéznek, ez hozzájárul a kötet sikeréhez. Hinni kell a könyvben, abban, hogy a gyerekek igenis olvasnak, csak nem feltétlenül klasszikus irodalmat, hanem az interneten a legkülönfélébb szövegeket. Ha egy kicsit is nyitott a kamasz és azt érzi, hogy róla szól a könyv, el fogja olvasni – mondta Dávid Ádám, akinek a köteteinek részleteit már a 3. 4. osztályos irodalom könyvből ismerhetik a diákok. Vallja, hogy a gyerekek általában azt szeretik, ha egy-két évvel idősebb náluk a főhős. Amint mestere, Lázár Ervin, ő is a sehány éveseknek próbál írni. Pedig gyermekkorában még fafaragó, focista, színész akart lenni. Irodalmi színpad tagja volt, majd az egyetemen német-kommunikáció szakot végzett és kreatív írásprogramot tanult. Dolgozott gimnáziumi tanárként, német irodalmat, média ismeretet oktatott, filmklubot vezetett. Azt követően, öt éve lett a Móra kiadó gyerekkönyv szerkesztője. A tapolcai könyvtárban minderről a diákoknak is beszélt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!