Tapolca

2016.12.31. 19:32

Nappali melegedővel bővült a szálló

Tapolca - A pályázati támogatással három évvel ezelőtt megújult Hajléktalan Személyek Átmeneti Szállása és Nappali Melegedője újabb szolgáltatással bővült, így idén már hivatalosan is fogadja a nappali időszakban a melegedni vágyókat is.

Tóth B. Zsuzsa

Minderről az intézmény vezetője, Magvas Zoltán tájékoztatta lapunkat. Mint megtudtuk, a korábban 30 fővel működő intézmény három évvel ezelőtt nem csupán megújult, hanem egyúttal 36 fősre bővült. Egy éve pedig időszakos férőhely bővítésre adtak be kérelmet.

- Annak megvalósulásával a krízisidőszakban novembertől áprilisig plusz öt főt el tudunk helyezni szükség esetén pótágyon. A lényeg, hogy télen senki nem maradhat az utcán. Bár mindenkit befogadtunk eddig is, ha mást nem, egy fotelben vagy széken helyeztük el, csak ne maradjon kint a hidegben. Az idei évtől bővült a szolgáltatás a 36 fős nappali melegedővel, így egy fővel több alkalmazottunk is van. A nappali ellátást biztosítjuk így a rászorulóknak, például azoknak, akik komfort nélküli lakásban élnek. Bárki mosakodhat, moshat itt, de különféle adományokat, ruhákat szintén kapnak. Napi egyszeri meleg étkeztetést biztosítunk, a hajléktalan ellátás rendszerébe így bekerült a hétköznapi étkeztetés. A szálló konyhája ennek megfelelően különféle eszközökkel bővült, például több mikrohullámú sütőnk van. Az ebédért jövedelem alapján kell fizetni – mondta Magvas Zoltán. Hozzátette, hogy teljes mértékben kihasznált az intézmény mindegyik szolgáltatása. Azonban elegendő helyisége van az épületnek, és ha néha előfordul, hogy egy-két fővel többen vannak, akkor is el tudnak helyezni mindenkit. Van rá példa, hogy átutazó hajléktalanok érkeznek, de a helyi igényt lefedi a szálló kapacitása.

A tapolcai hajléktalan szálló nappali melegedője immár hivatalosan is működik. A képen a háttérben Magvas Zoltán, az intézmény vezetője

- Vannak olyan hajléktalanok, akik télen sem jönnek be a szállóra. Nyolc női helyünk van két négyágyas szobában, de krízis helyzetben több hölgyet is el tudunk helyezni szükség fekhelyeken. Amint a szállóra, a nappali melegedőre szintén állami normatívát kap a szálló. Így tartjuk fenn az egyébként minden igényt kielégítő, akadálymentesített épületet, amelyben két, három, hat és nyolcágyas szobák állnak a férfiak rendelkezésére. A jövőben pedig szeretnénk kialakítani egy dohányzó helyet, ahhoz féltetőt építtetnénk, továbbá a csapadékvíz elvezetést kell megoldanunk – mondta Magvas Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!