Tihany

2016.08.06. 17:20

Zsolnai Tímea különleges alkotásai

TIHANY Az ember szívében élő gyász sosem tud megszűnni, de nem hagyhatjuk, hogy ez uralja az életünket. Zsolnai Tímea legújabb tárlatával bebizonyította, elegendő akaraterővel és a művészet szeretetével mindent túl lehet élni.

Kekk Sára

Zsolnai Tímea alkotásaival azt próbálja bemutatni. hogy mindennapos alapanyagokból is létrehozhatunk egyedi és különleges műveket, továbbá szeretné az emberek figyelmét felhívni a művészet, az alkotás gyógyító erejére, lélekápoló hatására. Életében számos trauma érte már Timit, amelyek igen nagy lelki erőfeszítést követeltek tőle. Ezen időszakokban kimondhatatlanul sokat jelentett számára a művészetterápia; a festés, rajzolás és egyéb kreatív tevékenységek.

Ahogy Timi is sokszor mondta, számára az alkotás egyfajta kapcsolatkeresés, örömszerzési lehetőség. Nem ihletre várva dolgozik, hanem azt várja, hogy munka közben találja meg az ihlet. Ez amolyan titokkeresést jelent. Ahogy fogalmaz: minden anyag egy külön kis világot hordoz magában, s nekem az a fel-adatom, hogy ezt a világot mindenki számára láthatóvá tegyem.

Rózsa Éva, a tihanyi Németh László Művelődési Ház vezetője, Zsolnai Tímea és Horváth Hella origamiművész a kiállítás megnyitóján
Fotó: a szerző

Egyik legnagyobb trauma életében kisebbik fia halála volt, amelynek a számára legszebb és mondhatni legérzékenyebb módon állított emléket Anyák, ha sírnak című tárlatával. Azok az alkotások mély gyászt, fájdalmat és szomorúságot sugalltak, érzékeltetve nézőjükkel az érzelmeket, amelyeket átélt.

A mostani tárlat teljesen más. Ahogy sok alkotásánál, most is számos remek vers ihlette meg Timit. Ahogy a megnyitón Horváth Hella origamiművész, Timi régi barátja is mondta, Tímea alkotásaiban olyan világot csodálhatunk meg, amely erősen hat ránk érzelmileg. - A most bemutatott alkotások fő témája a természet szépsége és elevensége. Mindannyiunkkal előfordult az, hogy megálltunk egy-egy fa, virág vagy levél előtt és percekig gyönyörködtünk azon az egyszerű szépségen, amelyet a természet alkotott számunkra - mondta Horváth Hella a megnyitón.

Tímea minden alkotásán látszik, hogy a borongós időszak múlóban van, egyre szívesebben játszik a színekkel, kipróbál különböző motívumokat és ezekkel nagyon érzékenyen és stílusosan dolgozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!