Ukk

2016.12.29. 18:27

Életre hívott hagyomány

A több mint hatvan éve eltűnt Szent Család-járás hagyományát elevenítették fel a faluban – tájékoztatta lapunkat Papp Lászlóné, az egyházközösség lelkes segítője.

Penk Tímea

A hagyomány egyik felelevenítője, Tőtős Erzsébet pedagógus arról számolt be, hogy Papp Sándor István plébános vezetésével az ukki templomban kezdődött az ájtatatosság, majd kilenc család részvételével házhoz vitték az előzetesen megáldott Szent Család-képet, melyet az otthonokban kialakított kis házi oltárra helyeztek el, s az ott is maradt másnap estig.

Papp Sándor István plébános vezetésével elevenítették fel a Szent Család-járás hagyományát Fotó: Papp Máté

Onnan vitték tovább a következő családhoz.

- Szállást keres a Szent család, de senki sincs, ki helyet ád. Nincsen, aki befogadja őt, s ki égnek s földnek ura – énekelték a hívők. Tőtős Erzsébet elmondta, hogy a december 23-áig tartó énekes-szöveges fejezetekből álló ájtatatosság még él az idősebb ukkiak emlékezetében, akik gyerekként, fiatalként maguk is résztvevői, tanúi voltak a Szent Család-járásnak.

Így nagy örömmel, lélekben feltöltődve élhették át ők is újra a korabeli hagyományt, s fogadták otthonukba Máriát, Józsefet és a kis Jézust.

A családokért, házukért a plébános imájában kérte a résztvevőkkel együtt az áldást az Úr Jézustól: Légy királya a mi családunknak is, szállj meg nálunk, szenteld meg otthonunkat, hozz közénk szeretetet és egyetértést, béketűrést és fegyelmet, boldogságot és áldozatra kész szellemet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!