Úrkút

2015.05.21. 11:44

Az urak kútja - Születésnapot ünneplt Úrkút

Címkék#Úrkút

A falu 234. születésnapjára ünnepséget szervezett az Úrkúti Faluvédő és Kulturális Egyesület – tájékoztatta lapunkat Horváthné Rieger Anita, az önkormányzat kulturális szervezője.

Penk Tímea

A szájhagyomány szerint Úrkút a nevét a község határában lévő kútról kapta, ahol a vadászok a szomjukat oltották. Az urak kútjából alakult ki az Úrkút elnevezés. Az 1700-as évek végén létrejött település őslakosai svábok voltak, akiket Bajorországból telepítettek át. Főleg fakitermeléssel, üvegfúvással, bányászattal foglalkoztak.

Az ünneplők a közösségi háztól ballagtak a kútig, ahol Tóth Gyula szavalatát követően Fülöp Zoltánné polgármester ünnepi köszöntőt mondott.

A Viva Voce Kórus könnyűzenei dalcsokorral készült, melyet gitárkíséretben adtak elő. Az óvodások sváb gyerekdalokkal és táncokkal, a nyugdíjasok Orgonavirág kórusa nótacsokorral készült.

Felléptek az Acro Dance SE úrkúti utánpótlás rocky-csapatai, az asszonykórus, a nemzetiségi tánccsoport, Heilig Ferenc harmonikázott. Végül közösen elénekelték Úrkút himnuszát, és kezdődött a mulatság.

– A közönség egy kicsit újra feleleveníthette a múltat, és látta, hogy mennyi érték rejtőzik a kicsiny kis közösségünkben, melyeket még nagyobb odafigyeléssel kell őriznünk – számolt be Horváthné Rieger Anita.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!