Utazó

2007.02.07. 10:57

Közép-Szlovákia várai és kastélyai

Tartalmas két-három napot tölthetünk el Közép-Szlovákiában, ha felkerekedünk, hogy megnézzük az ott található csodálatos várakat, kastélyokat.

Révész Erika

Szlovákia kultúrtörténeti jelentőségű, erődítményszerű és rangos lakóépületekben viszonylag gazdag ország. Területén több mint száz várat, várkastélyt és legalább kétszer ennyi kastélyt számolhatunk össze, amelyek különböző korszakokban épültek. Kirándulásunk alkalmával a Közép-Szlovákiában álló számtalan vár és kastély közül néhányat kerestünk fel.
A magyar-szlovák határt a 21-es úton Salgótarjánt elhagyva, Somoskőújfalunál lépjük át, és tíz kilométer után elérjük Füleket (Filakovo). Egykori fontos kereskedelmi utak kereszteződésén, egy vulkáni tufára épülve 1993 óta újra várja a látogatókat Fülek vára. Feltételezések szerint Fülek kővára már a tatárjárás előtt is állt, 1242-ben ugyanis felkerült a vészteljes időket túlélő magyarországi várak Székesfehérváron kiadott listájára. Építtetője valószínűleg Kacsics Simon, Bánk bán veje volt. A vár a középkorban hol a magyar király, hol a felvidéki kiskirályok (Csák Máté, Perényi István) birtokát képezte. 

Amikor Jánosy Pál várkapitány 1554 szeptemberében egy lakodalom miatt néhány napra magára hagyta az őrséget, a törökök egy áruló szerecsen szolga segítségével foglalták el az erődítményt. Fülek így az Oszmán Birodalom egyetlen olyan járási (szandzsák) székhelyévé vált, mely a mai Szlovákia területére esett. Felvidék gyöngyének végső romlását a császár és a szultán összecsapása okozta 1682-ben, amikor Thököly Imre felrobbantotta a bányavárosok kulcsának számító erődítményt, mely sohasem épült újjá. A vár romjaiban is tekintélyes, és csodálatos panoráma tárul a kiránduló szeme elé, ha körbenéz a tájon a várfalakról.
Krasznahorka büszke várát úgy érjük el, hogy Fülekről a 71-es úton elindulva Lőcsénél (Lucenec) jobbra fordulunk az 50-es útra, és Rozsnyó (Roznava) előtt jobbra letérünk a vár felé. Krasznahorkát (Krásnohorské Podhradie) sohasem sikerült bevennie az ellenségnek. Szlovákia talán legszebb, mindenesetre legjobb állapotban fennmaradt vára a falu fölé emelkedő dombon áll. Az eredetileg gótikus vár 1320 táján létesült. Ma már egész területe múzeum. A kiállítás magvát az Andrássy család múzeumi gyűjteménye és az eredeti berendezés képezi. Rendkívül érdekes a várkonyha eredeti berendezése, valamint a 16-17. századból származó fegyver- és kézieszköz-gyűjtemény. A vár fő látványosságai közé tartozik Andrássyné Serédy Zsófia múmiája. 

Rozsnyó felé, úgy tíz kilométerre Krasznahorkától áll az Andrássyak nyári lakja, a gyönyörűen felújított, klasszicista stílusban épült betléri kastély (Betliar). A kastély gazdag festménygyűjteménnyel várja a látogatókat, és megtekinthetők azok a tárgyak (fegyverek, kézművesremekek, egzotikus ajándéktárgyak) is, amelyeket az Andrássyak utazásaikon gyűjtöttek vagy kaptak ajándékba. A kastélyhoz csodálatos park tartozik.
Ha Szepes várát (Spissky hrad) szeretnénk megnézni, akkor Rozsnyó után le kell térnünk a 67-es főútról, és az Alacsony-Tátra kanyargós útjain két-három óra kocsikázás után tárul elénk a hegység túloldalán elterülő alföld egyik dombján Szepes vára. A műemlék Közép-Európa legnagyobb területen álló várromja (több mint 4 hektáron fekszik), az UNESCO világörökség része. A szepességi és a sárosi várak között talán a legerősebb építmény volt, a hajdan északi gyepű őrzője. Az Árpád-korban, 1113-ban kezdték építeni, a királyi várispánság székhelye lett. A tatárok csak félig tudták elpusztítani, de hamar és sokkal nagyobb méretben építették újjá. Egy ideig préposti birtok, majd Csák Máté tulajdona. 1317-ben Károly Róbert hű embere, Drugeth Fülöp kapja meg.
Később a Felvidékre betörő huszita Giskra alvezére foglalja el, akit onnan ostrommal ver ki Hunyadi László. Öccse, Mátyás király a Szapolyaiaknak adja, e család állandó lakhelyeként ekkor kezdődik a vár fénykora. Kevéssé ismert, hogy falai között született 1487-ben Szapolyai János, akit a mohácsi csata után utolsó nemzeti királyunknak választottak. Két év múlva Ferdinánd seregei veszik be a várat, amely 1531-től a Thurzó család birtoka, a família kihalta után az 1630-as évektől a Csákyak a vár urai. Fényes rezidenciává alakították át, 1707-ben azonban a családtagok megunták a kényelmetlen középkori épületet, és környező kastélyaikba költöztek. A Rákóczi-szabadságharcban egy időre kuruc, majd labanc kézre került, ezt szerencsésen átvészelte, majd évtizedekig elhagyatottan állt. Egy 1780-ban kitört tűz elpusztította és két évszázadig tetőtlen romként állt. A szlovák műemlékvédelem az 1970-es évektől restaurálja a várat, napjainkra több helyiségében múzeumot rendezett be. Három méter vastag falai néhol még ma is 20-30 méter magasak.

Szepes várától vissza a határig még számtalan látnivaló várja a kirándulókat, de mi Zólyom várát céloztuk meg. Fél Szlovákián átutazva érjük el a várost (Zvolen) a magyar határtól harminc kilométerre. Zólyom várát a 14. század második felében I. Anjou Lajos magyar király gótikus vadászkastélynak építtette (helyén már korábban is vár állt, annak a falai között halt meg 1095. június 29-én Szent László király). A 16. században reneszánsz stílusban átépítették. A földszinten gótikus művészeti, az emeleten 16-18. századi európai művészeti kiállítás tekinthető meg a Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményéből.
Mátyás király és Beatrix egyik kedvenc kirándulóhelye volt Zólyom. 1605-ben Bocskai István, majd Bethlen Gábor foglalta el. 1620-ban majd egy évig itt őrizték a Szent Koronát, augusztus 25-én Bethlen Gábort az itteni országgyűlésen magyar királlyá koronázták. 1644-ben I. Rákóczi György serege foglalta el, a kuruc harcokban többször cserélt gazdát. 1703. november 15-én itt futamította meg Bercsényi Miklós kuruc serege Forgách Simon császári seregét. Hosszú ideig az Eszterházy-család tulajdona volt, tőlük 1802-ben szerezte vissza a királyi kincstár. Zólyom várában született Balassi Bálint költő 1554-ben.
Zólyom után a 64-es főúton Komáromnál gyorsan elérjük a szlovák-magyar határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!