Utazó

2008.04.30. 12:04

Ide még a császár is álruhában járt

Ausztria legdélibb tartománya, Karintia igazi kulturális és történeti kincsestár. Egyik legnépszerűbb települése, Badkleinkircheim természeti szépségeit csak vizeinek gazdagsága és az ott élők kedvessége, figyelmessége múlja felül.

Dallos Zsuzsa

Természeti szépségek, tiszta levegő, aktív pihenés minden korosztálynak, az egyéves gyermekektől a nyolcvanéves nagyszülőkig: ezt kínálja Karintia egyik bájos fürdőtelepülése. A tökéletes kikapcsolódást legfőképp két ókori mintára kiépített fürdő kínálja Badkleinkirchheimben, amihez nagymértékben hozzájárul a hely esztétikai szépsége: a völgy vonulatát követő nyitott medencében lubickolva az embernek az az érzése, hogy a szemközti hegyekről lesiklók vagy gyalogolók azonnal mellé csobbannak. Nem véletlen, hogy nem lett felkapott üdülőhely, azok az egyszerű polgárok keresik fel évszádok óta, akiknek nem a divat volt a fontos, hanem a zavartalan kikapcsolódás. 

Ide menekült több osztrák uralkodó, például Ferenc József is, aki "álruhában" járt-kelt a környéken, udvartartásának csak azt a néhány emberét hozva magával, akik a vadászatokra és fürdőbe elkísérték. Nem épültek kaszinók, nincsenek látványos mulatók, az ötcsillagos szálloda is az alpesi házak mintájára fából készült. A völgy kanyarulatait követő főutcán viszont tucatjával találunk barátságos, hangulatos éttermeket, ahol a belépőt köszönéssel fogadják, helyére kísérik. A gyermekeknek azonnal etetőszéket és színes ceruzákat hoznak, vagy megmutatják a játszósarkot tele izgalmas játékkal. 

Az étlapon a helyi ételspecialitások angolul is olvashatók. Egyszerű ételek ezek is, olyan alapanyagokból készültek, amelyek helyben megteremtek: kevesebb a krumpli, de azért rösti és különféle töltelékű gombócok szerepelnek az étlapon. A tésztáknak viszont kifogyhatatlan a tárházuk. Különböző változatban került rá vagy bele a sajt és a túró. Pirított füstölt szalonnával bolondítják, a vitamint pedig a káposzta biztosítja párolva, savanyítva. 

Kétségtelen, nem gyomorkímélők ezek az ételek, a paraszti lét emlékeit idézik, de néhány alkalommal fogyasztva nem rongálja egészségünk. Este kilenckor is megtalálhatók a  menükben. Méghozzá a magyar látogatóknak is elérhető áron: egy négytagú család ötven euróért nemcsak fejenként háromfogásos vacsorát ehet, de kap hozzá italt és kávét is. Szokatlan, de ugyanezt az ételsort a kétezer méter magas Kaiserburg tetején, - ahonnan Karintia számtalan hegycsúcsa látható -, ugyanennyiért mérik a panorámaétteremben.

Reggelente a felvonók alján olvasható az aznapi menü, a síelők vagy a túrázók eldönthetik, ott akarnak-e pihenni vagy egy másik hüttében, azaz hegyi kocsmában. Valódi verseny folyik ugyanis a tulajdonosok között, amelynek az a lényege, hogy a vendég járjon jól. Merthogy a legfőbb szabály Ausztria eme déli fürdőhelyén: a vendég jövőre is jöjjön vissza hozzánk! 

Ehhez természetesen az szükséges, hogy jól érezze magát. Tudják, hogy a kirándulási úti célok meghatározásánál a  legfontosabbak az árak, ezért aztán a szállodáktól a panziókig a szolgáltatás része a fürdőbelépő. A lubickolást féláron élvezhetik, akik a szálláshelyen vásárolják a belépőt. A síbérlet, illetve a nyári időszakban a felvonóbérlet mágneskártyája egyben belépő is  a fürdőkbe. 

A Römerbad  római stílusával  visszavezet bennünket az ókor világába: hangulatát a mozaikok határozzák meg, csobogó kutak, szépséges szobrok mindenütt. Ezek a helyek megtanítanak a fürdés helyes élvezetére is: a caldarium negyven-ötvenfokos, hetven-százszázalékos páratartalmú helyiség. A tepidárium 37-39 fokos, közepes páratartalmú pihenő, a frigidárium a hideg pihenő. Eközben a gyerekek akár a külső, akár a  belső élményteremben játszhatnak.   A kocsit nem érdemes elővenni, a  mindenki számára ingyenes sí- és fürdőbusz köti össze a település különböző részeit, a fürdőket és a lifteket. A gyerekeknek külön játszóházakat szerveznek a falu több pontján, állatsimogatót a hegy lankáin.

A testi élvezetek közepette örüljünk az épített környezet szépségének is: a helyi templomot Szent Katalin tiszteletére szentelték fel a tizennegyedik században. A hegyre felkapaszkodó gótikus erődtemplom falán különleges napóra méri az időt. Egy forrás fölé emelték az épületet, ma is sokan keresik fel a csodára várók közül, Szent Katalin szobra előtt pedig sokan gyújtanak gyertyát kívánságuk meghallgatását követően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!