Utazó

2011.01.19. 09:30

Somogyi szerelemvíz

A sztrádát elhagyva délnek fordultunk, a 68-as kanyargós, dimbes-dombos útjára. A tavaszi éledésnek a napsütés ellenére még semmi nyoma. Marcali és Nagyatád után, mikor már azt gondoltuk, lementünk a térképről, a Csokonyavisonta tábla előtt jobbra, kivilágított kúria várt minket. Egy termálüdülő, ami úgy hirdeti magát: még a fürdőkádjába is gyógyvíz folyik!

J. Mező Éva

A somogy megyei csokonyavisontaiak nagyon büszkék gyógyvizükre. A falu élete a negyvenes években vett komoly fordulatot, amikor kutatók olajat kerestek, de helyette 73 fokos gyógyvíz tört elő, amit kezdetben egy csatornába vezettek. A fürdő falán megbarnult képeken látni abból az időből való képeken, hogy a vízben vászonpendelyben, hajukat turbánba csavarva asszonyok álldogálnak és diskurálnak nagybajuszú emberekkel.

Később a csatornára fürdőt építettek, most kilenc medencéje van, télen csak a fedett rész és az egyik tornyos tetővel ellátott kinti üzemel. Érdekessége, hogy a medencéket párban építették, ugyanis a vizet naponta leengedik, a medencéket felváltva használják. Az egyikben fürdenek, míg a másikban hűl a 73 fokos víz.

A fürdőben, de az üdülőtelepen is több német, osztrák és horvát szót hallottunk, mint magyart. Úgy tűnt, külföldön jobban ismerik a gyógyító víz varázsát. Az egyik faluban élő asszony mondta, az itteniek nem is próbálkoznak azzal, hogy máshol áztassák beteg végtagjaikat, mert ha itt beleszippantanak a levegőbe, érzik a belőle áradó erőt. És igaza van. A feltörő forrás egészen meghatározó illattal vegyítve hozza felszínre az alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyító eszenciát, ami bővelkedik jódban és fluorban is.

Amikor először belecsobbantunk a vízbe, az volt az érzésem, mintha dízelolajban mártóztam volna meg. De ez az érzés egyáltalán nem kellemetlen, sőt! Bőröm gyorsan kisimult, megpuhult, vetekedett azzal, mint amikor egy alapos hidratáló kúrán vettem részt, és a víz jódos-önbarnító hatásának köszönhetően környezetünkben senkin nem látszott a tél végi hóka szín! Ugyanakkor ezernyi nyavalyára is ajánlott a víz: gerincbántalmakra, mozgásszervi, keringési, nőgyógyászati és bőrbetegségek kezelésére, amit kiegészít a helyiek legendája: ha valaki megmártózik a vízben, gyermekáldásra számíthat.

A fürdő igazgatója, Primon Csaba erősítette meg, hogy ez nem csak amolyan szóbeszéd! Sógornőjét kezelték hosszú éveken át az orvosok, babát szeretett volna, de mindhiába. Miután azonban megismerte ezt a "szerelemvizet", és rendszeresen fürdött benne, három gyermeke született. A fürdő medencéjében azonban másról is hallottunk, idős férfiak ugratták egymást, esti kéjes hancúrozásra utalva. Egyikük legyintett: boldogul ő még a csodavíz nélkül is!

A fürdő után házigazdánk, Laki Dezső, a falu alpolgármestere, falunézésre invitált minket. Legelőször a tavaly kialakított falumúzeumba. A vitrinekben őrzött tárgyakon keresztül ismerhettük meg Csokonyavisonta múltját: a római korból földben maradt, majd kiszántott cserepein át a Széchenyiek uradalmi életéig. Olvashattunk a Pesti Hírlap 1949. júliusi számának reprintjéből Jelasics a falu határában vívott ütközetéről, valamint a falu két hírességéről: Xantus János természettudósról, a budapesti állatkert és a Nemzeti Múzeum néprajzi osztályának megalapítójáról (akiről Karl May Old Shatterhandet mintázta), illetve Nagyatádi Szabó Istvánról, a Bethlen-kormány földművelésügyi miniszteréről, a Kisgazdapárt megalapítójáról, akinek szülőházába később betértünk. Torgyán József hozatta ezt rendbe 30 millió forintból, összedőlése határán. Laki Dezső azt mesélte, itt tették le rendszeresen a frissen megválasztott kisgazda képviselők fogadalmukat, és itt kapott helyet az a sokat vitatott, egész falat betöltő festmény is, amin a millennium idején az első Orbán-kormány látható a magyar koronával, két puttóval az előtérben.

Falunézés után, és amikor már nem a gyógyfürdő gőzfelhőbe burkolózó medencéjében áztattuk magunkat, jó megpihenni szállásunkon. Már csak azért is, mert ha ki sem mozdulnánk onnan, akkor is minden kényeztetést megkapnánk. Az apartmanok fürdőszobáiban a kádak felett dupla csap van: az egyikből gyógyvíz folyik! Ugyanezt találtuk az alagsorban is: a szaunából és infraszaunából kiszállva a jakuzziban is ugyanabban a bőrömet aranybarnára festő, gyógyító vízben üldögélhettem tovább. Laki Dezső mesélte, visszajáró vendégei vannak. Egy szentpétervári atomtudós például minden évben hatalmas ballonokkal érkezik, azokban viszi haza a gyógyvizet.  ivókúra jelleggel használja, daganatos betegségét kúrálta vele ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!