Utazó

2011.02.16. 09:16

Angyalok és sztárok városa

Címkék#los angeles

Tinilányok sikítoznak, szinte önkívületi állapotban kérnek autogramot egy kutyáját sétáltató, vékony, félrefésült hajú fiatalembertől Santa Monica strandján. Hogy ki volt ő, tudnunk kellett volna, de az istennek nem ismertük fel. Csak néztünk egymásra, "biztos valami híresség" - állapítottuk meg tudatlanul.

Matolcsi Renáta

Grammy-díj, Oscar-díj, Kelet és Nyugat kosárlabdaharca. Három világraszóló esemény, amelyet egymás után, ezekben a napokban rendeznek meg Los Angelesben. A vörös szőnyeg látványa itt olyan hétköznapi dolognak számít, mint itthon levinni a szemetet. A város számos rendkívüli adattal dicsekedhet, például agglomerációjában közel tizenötmillióan laknak, de az biztos, itt a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó sztárok száma. Aki itt él, tudja, bárkiből egycsapásra lehet Hollywood és a világ kedvence, s azokat a helyeket is ismeri, ahol bármikor összefuthat egy - valahonnan biztosan ismert - hírességgel, még jobb esetben egy tehetségekre vadászó producerrel. Így tehát kötelező a mosoly a sportos, fitt kinézet, az akár plasztikázva elért dekoratív, fiatalos megjelenés.

Végigjárhatnánk így, papírra vetve, sorról sorra a legnagyobb nevezetességeket, ám a város hangulatát az egyszerű, hétköznapi emberek adják. Az autókölcsönző alkalmazottja, aki csak nekünk, európaiaknak a governor, azaz Arnold Schwarzenegger kormányzó akcentusos beszédét utánozza, aztán az egy levegővel órákig sztorizni képes idegenvezető, a boltban egyszerre kétfelé, két nyelven - angolul és spanyolul - beszélő eladó és a hajléktalan, aki konkrétan megmondja: sörre kéne a pénz, haver!

A magas betonfalakkal védett sztárotthonok mögé persze nem lehet belátni, hiába hirdetik, hogy most aztán megmutatják nekünk, hol lakik Jack Nicholson. A nagy öregnek csak a csillagját találjuk meg a Hírességek sétányán (Walk of Fame), de rajta kívül még három kilométeren át olvasgathatjuk a legnagyobb filmes sztárok csinos betonlapba írt neveit. Itt található az Oscar-díj átadás helyszíne, a Kodak színház is: a nagy nap kivételével ki-be járkálhat a hétköznapi halandó. Felmehet a díszterembe vezető - sztárok által is koptatott - lépcsőn, miközben felidézheti a dátum szerint rendezett, fényoszlopokon megjelenő "legjobb film" élményét.

A belvárost természetesen a felhőkarcolók uralják, de ez - világ legdrágább üzleteit felsorakoztató Rodeo Drive-on kívül - nem is annyira érdekes. Olyan ínyencségekre kell "hajtani", mint Los Angeles legrégebbi része, a spanyol gyarmatosítók építette El Pueblo, a Chinatown, azaz a kínai negyed, vagy éppen a japán közösség központja, Little Tokyo, ahová betévedve tényleg, mintha egy másik világban járnánk.

Nagyváros nem maradhat park nélkül: ami New Yorknak a Central Park, az Los Angelesben a Griffith Park: itt található az állatkert és az obszervatórium is, amelynek egyik teraszáról a város látképe tárul elénk, másik oldaláról pedig a híres Hollywood felirat fotózható.

Los Angeles a filmgyártás szíve, a Universal Studiosban akár naponta elkaphatunk egy-egy filmforgatást. S ha épp nincs szerencsénk, a szórakoztatóközponttal vegyített gyárban akkor is megmutatják nekünk a régi és új filmes trükköket. Egy hét sem elég a városra, és akkor még a rengeteg, homokos, pálmafás strandot nem is említettük: csak tudnánk, ki volt az a Robert Pattinsonos srác?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!