Utazó

2011.05.18. 06:16

Egy város, amit látni kell

Általános és viszonylagos jólét, laza, mégis céltudatos elegancia, mediterrán életstílus. Napfény, tenger, művészetek, foci, divat, autócsodák. Mindez együtt, Olaszország. Úti célnak sem akármi. A már szokásosnak mondható nyaralóhelyek mellett számos igazi felfedeznivaló kirándulóhelyet is érdemes felvenni a listánkra. Ezek között az egyik, talán még kevésbé felkapott hely Bologna.

Barták Péter

Az utóbbi időben egyre többen választják nyaralásuk színhelyéül az északkeleti olasz tengerpartot. Most, hogy az M7-es és a magyar határtól Olaszországig tartó szlovén autópálya-szakasz is kész (itthon már csak egy 15 kilométeres Zala megyei hiányzik), valóban gyorsan és könnyen elérhető a tenger. Rábafüzes felé még kicsit nehézkes a közlekedés, Bucsú irányában már nem annyira, de a határ előtti és utáni falvakat "leküzdve" az osztrák A2-es autópályán szintén hamar elérjük Olaszországot.

Grado, Lignano, Bibione, Caorle, Jesolo, Rimini számtalan szebbnél szebb, homokos strandot és önfeledt kikapcsolódási lehetőséget kinál. Ha netán egy-két napra elromlik az idő (általában többre biztosan nem), bőven találunk történelmi emlékekben, építészeti látványosságokban gazdag településeket a közelben. Udine, Latisana, Portogruaro, Pordenone itthon kevésbé ismert települések, pedig egy kirándulást megérnek a felhősebb napokon. Persze adnak bőséges látnivalót a környékbeli legismertebb és méltán világhírű célpontok: Velence, San Marino is. Ám ha valami specialitásra vágyunk, célozzuk meg egyszer Bolognát.

Aki még nem járt hasonló helyen, annak nehezen elképzelhető hangulatot árasztanak a hosszú, árkádos utcák, a pompás paloták, a sok régi templom, az érdekes ferde tornyok, harangtornyok és a mintegy nyolc kilométer hosszú 13-14. századi városfalmaradványok. Ugyanakkor a középkori színterek között nyüzsgő, vidám olasz élet zajlik, megszámlálhatatlan mennyiségű terasszal, kávézóval, bárral, vendéglővel. És a tömeg, amely különösen hétvégén, tavasztól őszig el-árasztja az utcákat, tereket, passzázsokat, nem mind turista: az itt élők is imádnak kikapcsolódni, beszélgetni, sétálgatni. Ők így élnek.

És ha már itt vagyunk, a világért ki ne hagyjuk a néhány kilométeres út után elérhető Maranellót, és ott a Ferrari-múzeumot, szinte közvetlenül a híres-neves autógyár mellett. Ferrari-rajongóknak pedig egyenesen kötelező: minden, ami a Ferrarihoz kapcsolódik, a teljes történelem és a féltve őrzött autócsodák, relikviák megtekinthetőek a kezdetektől napjainkig, egy helyen.

A Bolognától mintegy fél órára lévő parkolóban leállva is érezni már: nem akárhova érkezünk. Ennyi különböző évjáratú, tűzpiros Ferrarit elég ritkán lát egy helyütt az ember. Aztán kiderül, hogy nemcsak fényképezkedhet előttük, mellettük a látogató, hanem ki is próbálhatja valamelyiket. Ötven euróért, kísérővel, tíz percre. Bőgnek is a motorok rendesen. Az épület maga kívülről is különleges, fém és üveg, egyszerű vonalvezetésű, modern palota. Az egyéni belépő felnőtteknek 13, gyerekeknek 6-tól 10 éves korig 9 euró, de van családi belépő is, ami 6 éves kor felett egységesen, fejenként 9 euró (nagyjából ennyiért egy koktélt kapunk a tengerparton).

Aztán végigélhetjük a Ferrari történetét a legelső modelltől kezdve a verseny- autók, Forma-1-es konstrukciók fejlődési szakaszain keresztül a legújabb, 2010-es utcai változatokig. Külön szekciója van a Forma-1 gyilkos futamait megjárt modelleknek, autógumiknak, sisakoknak, versenyzői öltözékeknek. Egy teljes részt megtöltenek az autók több száz lóerős motorjai, gyönyörűen letisztítva, feliratozva. És maga a szentély: egy kör alakú terem, sejtelmesen rejtett fényekkel, mintha a világmindenség közepén lennénk. Oldalt körben tucatnyi Ferrari, ferdén, orrával felénk döntve, a jellegzetes ágaskodó lóval. Az ember lélegzete eláll, nehéz elszakadni a látványtól.

Kifelé menet még átküzdjük magunkat a világ minden tájáról idesereglett turisták tömegén és a benti kávézó, könyvesbolt, márkaüzlet kínálatán, ahol minden, de minden Ferrari a bögréktől kezdve a sapkákon, sálakon, ruhákon, cipőkön át a parfümökig, az ékszerekig. Ugyanez, persze valamivel olcsóbban, és ki tudja, honnan beszerezve, a parkoló köré épült tér meg-annyi üzletében megtalálható.

Visszafelé eltűnődhetünk, hogy a második világháború után a nulláról újrakezdő, az elhúzódó észak-dél ellentéten és a maffialeszámolásokon a hetvenes évek elejétől felül-emelkedő Olaszország hogyan teremtette meg és tartja fenn máig azt az anyagi hátteret, amely lehetővé teszi a megtapasztalható és gyakran irigyelt életszínvonalat. Amit, ha csak néhány napig is, mi szintén élvezhetünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!