Védett állatfajok élnek itt

2020.06.01. 07:00

Tordai-hasadék: szédítő sziklaszirtek vidéke

Erdély közkedvelt természeti látványosságán, a Tordai-hasadékon keresztül hatalmas, égbe nyúló sziklafalak tövében, a völgyet kimosó tiszta vizű patak mentén túrázhatunk.

Laskovics Márió

Helyenként függőhídon kelhetünk át a túloldalra

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Tordai-hasadék Erdély egyik leglátogatottabb természeti látványossága, 1938 óta védett terület. A könnyen bejárható, jól kiépített kanyon csodaszép túrázóhely. Ha Kolozsvár vagy Torda felé utazunk, mindenképp érdemes végigjárni a nyaktörő sziklafalakban és számtalan barlangban is bővelkedő mészkőhasadékot a Torockói-hegységben, Romániában, a sóbányászatáról híres Torda városától alig hat kilométerre keletre.

A túraösvény több helyütt keskeny, ezért óvatosan, fokozott figyelemmel, libasorban lehet haladni rajta Fotó: Laskovics Márió/Napló

A hasadék a Torockói-takaró mezozoikumban keletkezett vulkáni és üledékes eredetű kőzeteibe mélyül; a Peterdi-gerinc és a Kövesbérc-Szindi mészkőgerinc között húzódik. Egy nagyobb beszakadt barlangrendszerből jött létre. A beszakadt völgyet a benne folyó Hesdát-patak mosta ki sok ezer éven keresztül, míg elnyerte mai formáját. A mészkőbe vájt szurdokvölgy oldalai igen változatos formákat vettek fel az évmilliók alatt. A hasadék teljes hossza közel három kilométer, oldalfalai 250-300 méter magasak, melyekben harminckét feltárt barlang van, a legnagyobb a Porlik-barlang.

1983-ban természeti rezervátumnak nyilvánították, mivel flórája és faunája olyan egyedi fajokat őriz, amelyek másutt Európában ritkán vagy egyáltalán nem fordulnak elő. A hasadékban ezerfajta növény, valamint védett állatfajok élnek, mint például a szirti sas, az erdei fülesbagoly, valamint több különleges pillangóféle.

Tordától legcélszerűbb autóval Mészkő (Cheia) falu felől megközelíteni a hasadékot, a bejáratnál lévő menedékháznál parkolhatunk. A hasadék falai csak alpinisták számára ajánlottak, a barlangok nagyobb részének megközelítése nehéz és veszélyes. A patak völgyében járható ösvény vezet. A túra első része egy kis erdei séta a szoros szájában, helyenként függőhidakkal, ezért leginkább csak libasorban haladhatnak a turisták. A piros kör jelzésű túraútvonal érinti a Sárga-tornyot, majd a kétszáz méter magas sima fa- lú Falkolosszus mellett haladunk el.

Helyenként függőhídon kelhetünk át a túloldalra Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szép látvány a Csorgó, ahol kristálytiszta víz csordogál szomjoltóként. A hasadék közepe felé közeledve veszélyessé válik a terep. Ugyan láncokkal biztosítva van, de a tömeg miatt figyeljünk és legyünk toleránsak. Nem kell sietni, inkább nézzünk szét kétszer is a veszélyesebb szakaszokon. A hasadék felénél található a Danila-tó, ahol tulajdonképpen a patak kiszélesedik, és álló víztükörnek tűnik a lassú folyása miatt. A tó után a Kis- és a Nagy-Balika-barlang következik.

A hasadék végén dönthetünk, hogy visszajövünk a patak mentén, vagy a piros turistautat választva felkapaszkodunk a hasadék peremére, s a jelzett turistaúton látványos sétával térünk vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!