egyedi és életre szóló élmény

2020.10.04. 11:00

Balatonfüred: ékszerdoboz a magyar tengernél

Gyönyörű sétány a parton csodás vitorláskikötővel, történelmünk nagyjait idéző múzeumok, villák, galéria premierekkel, a tengerentúlon is jól ismert szívkórház, történelmi, illetve régi városrész különleges hangulattal, kitűnő gasztronómia, kifogástalan parkok, tisztaság és számtalan sportolási lehetőség. Balatonfüred egyedi és életre szóló élményt kínál a látogatónak.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

Emlékezetes önmagában az is, ha valaki fürdőzik és sétál egy jót a kivételes szépségű Balatonfüreden, vagy csak „úgy” gyönyörködik az egész évben lenyűgöző szépségű tóban. Akinek vitorlázni is van lehetősége itt, ahol minden tavasszal ünnepélyesen nyitják meg a vitorlásszezont, páratlan élménnyel lesz gazdagabb.

A szívkórháznál, amely az ország egyedülálló kardiológiai és rehabilitációs központja, a Gyógy téren savanyúvizet kortyolhat. A tér hangulata, szépsége és különleges hatása páratlan, nem véletlenül gyógyítják itt a szívet, és épült ide a nagy múltú kórház.

Ám ha részletesen szeretnénk feltérképezni a látnivalókat, célszerű idegenvezető segítségét kérni. Fülöp Júlia több nyelven, évek óta büszkén mutatja be a város értékeit, szépségét. Megjegyzi, fantasztikus Füred elhelyezkedése, sok napfénnyel, kitűnő strandokkal, erdei túraútvonalakkal, gyógyító forrásokkal, díszkutakkal, kiváló gasztronómiával, érdekes kiállításokkal, múzeumokkal, villákkal, emlékházakkal és egész éves programkínálattal helyieknek, turistáknak.

Fülöp Júlia idegenvezető: Balatonfüred egyedi és életre szóló élményt kínál a látogatónak Fotó: Kovács Erika/Napló

A város híres arról, hogy a Balaton kulturális fővárosa, a reformkor központja Pest-Buda mellett, a legrégebbi gyógyüdülőhely, hajózási és sportközpont, a városban készítik a Balaton és az ország legjobb fagyiját, itt működik vidéken a legjobb új koktélbár, és itt szervezik meg a legtöbb kulturális programot.

Érdemes megnézni a Jókai Emlékházat, a Vaszary Galéria kiállításait, a Városi Múzeumot, a Kisfaludy Galériát, az Arácsi Népházat, a felújított zsinagógát és a Vitorlázeumot. Különleges élményt kínál egy kis ringatózás a Balatonon a tó legrégebbi, legszebb hajójával, a Jókaival, a patinás Anna Grand Hotel gyönyörű dísztermében gyakran kitűnő muzsika szól, amely a legendás Anna-bál helyszíne egyben.

Fotó: Kovács Erika/Napló

Nincs kellemesebb nyári estén a kitűnő élő zenénél, Dervalits Róbert, Pizzinger Szilárd vagy Gábriel jóvoltából.

Aki szeretné megtapasztalni a reformkor romantikáját, megteheti, a hagyományőrzők ötletére, korhű viseletben sétálhat végig a városon Jókai, Széchenyi, Blaha Lujza nyomában, amit idén már 15. alkalommal rendeztek meg.

A balatonfüredi programoknál kiemelt figyelmet élveznek a családok, gyerekek, akiknek egyebek mellett akváriumnézőn mutatják be a Balaton élővilágát a Bodorkában, a gyerekek egy óvoda melletti kiállítóhelyen festőiskolában próbálhatják ki magukat, aztán a vízi játéknál futkározhatnak a szökőkútban, és sok érdekességgel várja őket a Koloska-völgyben a mini állatkert, és a gyerekeknek, szüleiknek játékos városnézést is szerveznek.

Fotó: Kovács Erika/Napló

Balatonfüred híres kitűnő ételeiről, édességeiről, italairól is, előbbieket jobbnál jobb éttermekben, cukrászdákban, kávézókban, a kitűnő nedűket pedig a helyi és környékbeli borászatok pincéiben, igény szerint szervezett túrákon is, és sokszor páratlan panoráma mellett lehet megkóstolni. Aki borozgatás mellett szeretne élő zenét hallgatni, megteheti az egyik gyönyörű villa kertjében.

Különleges élményt nyújt, ha felkeressük a közeli Koloska-völgyet, amit a város tüdejének is neveznek, és a forrásánál egy pléden egy híres kávéház és koktélbár jóvoltából összeállított piknikkosárból megkóstoljuk Füred finom ízeit, italait, miközben nagyokat haraphatunk a friss erdei levegőből.

Fotó: Kovács Erika/Napló

Aki Füreden jár, jobbnál jobb sport- és wellnessprogramokkal őrizheti meg fittségét. A város zöld szívében, a gyönyörű Kiserdőben lehet sétálni, futni, tornázni, teniszezni. Érdemes kipróbálni a kerékpáros körtúrát, ami végigvezet a Balaton-parton, a bátrabbak részt vehetnek panorámatúrán segwayen, megmászhatják a Tamás-hegyet, ahonnan lenyűgöző a kilátás. A tavaszi pihenés a színpompás Rózsalugasban egy partra helyezett faágyon örökre emlékezetes marad.

Aki csak elmélkedni, meditálni szeretne, érdemes felkeresnie a Papsokai templomromot, ahol a római kori köveken ücsörögve megteheti ezt.

Fotó: Kovács Erika/Napló

Természetesen Balatonfüreden mindenki megtalálja a hozzá illő szálláshelyet, így napokon, illetve heteken át élvezheti a város különleges világát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!