Várpalota

2006.07.25. 02:29

Portré a rendezőről

Tapolca (töreky) - Az idén 80 éves Makk Károlyról készült portréfilm vetítésével útjára indult a III. Balaton Filmfesztivál a városi moziban szombaton késő délután. Az idős, nagy múltú filmrendező személyesen is részt vett a vetítést megelőző hivatalos megnyitón.

Mórocz Zsolt

Benkő László, a filmfesztivál házigazdája köszöntötte a mozi előterében a megjelenteket. Rövid beszédében a magyar filmet sikeres, de mostohán kezelt műfajként említette, amely reményei szerint át fogja vészelni a kvázi nehéz éveket. - És akik most itt vannak, néhány év múlva rájönnek, milyen rendkívüli pillanatok szemtanúi voltak -, fogalmazta meg véleményét a Balaton Filmfesztivál jelentőségéről a házigazda. Nádasy László filmrendező, a Makk Károly-portréfilm alkotója a film születésének körülményeiről beszélt, de a jelen lévő fiatalokat is megszólította. - Makk Károly édesapám osztálytársa volt és filmrendezőként a 70-es években elhatározta, hogy filmes iskolatársainak mindegyikéről egy-egy portréfilmet készít. Sajnos apám 83-ban meghalt, így félkész maradt az életmű. Az utána maradt sok képi és hanganyag felhasználásával azonban lehetőséget kaptam, hogy 97-98-ban újra nekifutva a munkának, befejezzem azt - mondta. - Remélem, a Makk Károly életét művein keresztül bemutató film megérinti az itt jelen lévő sok fiatalt is, és ezáltal megér-tik filmművészetünk egyik fontos alakjának jelentőségét, filmjeinek művészi értékét - szólt a jelen lévő fiatalokhoz is Nádasy László rendező. Makk Károly szintén a jelenlévőkön keresztül a fiatal magyar filmrajongókhoz szólt, majd megköszönte a Balaton Filmfesztivál szervezőinek, segítőinek a munkáját. - Filmjeink általában okosabbak, mint amit mi magunk mondunk róluk. Kell ugyan egy kis tréning a megértéshez, de azt hiszem, van értelme és megéri befogadni azokat. Köszönet Szigethy Pálnak, aki fáradhatatlanul küzd a filmfesztiválért, a befogadó város vezetésének a támogatásért és legfőképpen a jelenlegi és leendő közönségnek - mondta a vetítést megelőző ünnepség zárásaként az idén nyolcvanéves Makk Károly. A városi moziban rendezett idei filmfesztivál programjai hétfőn este fél hétkor folytatódtak Szabó István Rokonokjával, majd 25-én kedden a Taxidermia című Pálfi György rendezte magyar, francia, német koprodukcióban készül alkotást vetítik. Csütörtökön a Vadászat Angolokra című filmet, pénteken a Csak szex és más semmit, szombaton A herceg haladékát mutatják be a filmfesztivál keretében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!