Várpalota

2006.10.13. 02:29

Vidékfejlesztés

Sümeg (tör) - A Magyarországi Leader Központ szemináriumi programját a Hotel Kapitányban tartották. A vendégeket az új polgármester, dr. Rédey Zsolt is köszöntötte.

Mórocz Zsolt

A 90-es években a növekedés helyett a fenntartható fejlődés jelentősége felértékelődött Európában. A vidéki térségek környezeti, gazdasági, szociális és kulturális fejlesztése ennek kapcsán került a figyelem középpontjába. A hagyományos fejlesztési po- litika átalakítása érdekében született meg az EU Leader programja, amely a helyi önkormányzatokon, vállalkozókból és civilekből álló ak- ciócsoportokon keresztül dolgoz ki fejlesztési stratégiát. A fejlesztési stratégia alapján a döntéshozó keretösszeget határoz meg, amelyet pályáztatás útján juttatnak el a pályázóhoz. A szervezet szerdán kezdődött háromnapos nemzetközi szemináriumá- nak célja többek között ezeknek az akciócsoportoknak egyfajta tapasztalatcseréje, kapcsolatépítése és tudáskincsének bővítése volt, meghívott vendégek, előadók közreműködésével. Az elő- adás-sorozat első tagjaként dr. Magda Sándor országgyűlési képviselő, MTA-doktor, a Károly Róbert Főiskola rek- tora, agrárközgazdász tartott előadást a vidék jövőjéről. A politikus előadó szerint a XXI. század nem lehet eredményes magas szintű oktatás és tudás nélkül, ez tette a minőségi agrárértelmiség kinevelésével a 70-es években a magyar mezőgazdaságot is Európa legjobbjává. Dr. Magda véleménye szerint a me- zőgazdaság a 90-es években megtorpant, 2000-re ezt kiheverte, 2004-5 az észhez térés évei lettek, ma pedig már szükségszerű az összefogás a siker érdekében. 2013-ra vidéken a szolgáltatásnak el kell érnie a 70 százalékot, ebben kap szerepet a Leader is - mondta előadásában több más, a vidéket, a mezőgazdaságot, de a mai politikai helyzetet is érintő kérdés kifejtése mellett a képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!