Várpalota

2007.09.11. 02:26

Kodály emléke

Tapolca (tl) - Két határon túli, három tapolcai és egy szombathelyi kórus részvételével Kodály-estet tartottak szombaton a Batsányi János Művelődési Központban.

Töreki László

A kórustalálkozó száznyolcvan résztvevőjét Zentai Gábor köszöntötte. A Batsányi János Művelődési Központ igazgatója a jelenlévők előtt elmondta, hogy Kodály Zoltán az egyetemes zenei kultúra talán legnagyobb magyar alakja, szellemének, a hazai zenekultúrának ápolásában már hosszú évtizedek óta élen jár intézményük. Dr. Görcsös Mihályné dr. Takács Gizella nyugalmazott pedagógus egykori Kodály-tanítványként osztotta meg emlékeit a mesterről a koncertet megelőzően. - A budapesti Ranolder Intézet kórusának tagjaként többször volt szerencsém találkozni Kodály Zoltánnal. Nagy műveltségű, több nyelven beszélő ember volt, akire érvényes, hogy a nagyság utat tör magának. Ranolderi koncertjeinken gyakran ott volt a mester, tanácsokat adott, figyelemmel kísérte előadásainkat. Egy alkalommal vezényelhettem előtte. Halk, kimért ember volt, csak a szemével mutatta, hogy meg van elégedve a hallottakkal - emlékezett vissza diákéveire a nyugdíjas tanárnő. Zentai Gábor és dr. Takács Gizella bevezetőjét követően a Török Attiláné vezette Tapolcai Kamarakórus lépett színpadra, őket a szombathelyi Haladás férfikórus követte. A zömében klasszikus, reneszánsz és modern kórusművek után a Füstös Mária vezette hagyományőrző népdalkör népzenei összeállítást adott elő, köztük egy kodályi feldolgozást. Megérdemelten vastapsban részesült a román Bodzafordulói Vegyeskar. A kórustalálkozó talán legszínvonalasabb, legérdekesebb előadá- sán román népdalokat, kortárs román zeneszerzők alkotásait és vallásos témájú műveket dolgoztak fel. Majd egy szép magyar népdallal fejezték volna be előadásukat, ha a közönség szűnni nem akaró tapsa vissza nem kívánta volna őket a színpadra. Ötödikként a szlovákiai Nagymegyerről érkezett Bárdos Lajos Vegyeskar tagjai adtak szép műsort, két Kodály-művet is repertoárjukba véve. A Kodály Zoltán-est a Kissné Dér Krisztina vezette Batsányi Kórus előadásával ért véget, amelynek tagjai a kiállítások látogatói számára jól ismert balatoni népdalcsokrukkal és Bárdos Lajos műveivel léptek a közönség elé. Kodály Zoltánra emlékezteka kórusok tagjai a Batsányiművelődési központban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!