Várpalota

2012.01.23. 17:43

A hagyomány őrzői

Várpalota - Az ipar- és a népművészet elemeit ötvözik hagyományőrző alkotásaikban Szabó Karola és Szukits Éva szakmafonók. A várpalotai tájházban nyílt kiállításuk a napokban.

Szabó Péter Dániel

Közel 20 évvel ezelőtt, a debreceni Szabó Sándorné népi iparművésszel történt találkozás révén ismerkedtem meg a szalmafonással. Visszaidézte bennem szülőfalum, Kapolcs népi hagyományait, ahol a paraszti élet mindennapos anyaga volt a szalma, emlékszik vissza internetes honlapján a kezdetekre Szabó Karola szalmafonó, aki lányával és alkotótársával, Szukits Évával együtt mutatkozott be a közönségnek a várpalotai Fodor Sára Tájházban.


 
A február 17-ig látogatható tárlat megnyitóján Szilágyi Mária fuvolajátékát hallgathatták meg az érdeklődők, majd dr. Burai Gézáné. a palotai Hemo nyugalmazott igazgatója méltatta az alkotókat, akik a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjaiként rendszeresen tartanak kiállításokat Magyarországon és a határainkon túl egyaránt.

Munkáikban a népművészet elemeit ötvözik az iparművészettel, vékát és szakajtót éppúgy készítenek, mint különböző ajtódíszeket, kopogtatókat, ékszereket és hajcsatokat.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!