Várpalota

2012.08.06. 14:47

Élhető közösségi tér a cél

Várpalota - A városközpont megújulásának lehetőségéről adott tájékoztatást Mezei László főépítész a Városszépítő és -védő Egyesület nyílt napján.

Szabó Péter Dániel

A Thuri-várban tartott fórumon előbb  Petrovics  László, a házigazda egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Katona Csaba alpolgármester kért szót. Elmondta, a múltban készültek már látványtervek a Thuri-vár környéke és a főtér átalakítására, ám forráshiány miatt további lépésekig nem jutott el az önkormányzat. Annyi bizonyos, húzta alá az alpolgármester, hogy bármilyen átépítés esetén komoly régészeti feltárásokra van szükség a területen.
 
Elhangzott, közösségi tér létrehozása lenne az alapvető cél, ehhez azonban komoly forgalomtechnikai változtatásokra lenne szükség a vár környékén, s az elterelt gépjárműforgalom miatt a település más területein is szükség volna fejlesztésekre. A 8-as elkerülő megépülésével azonban új helyzet állhat elő, jobban lehetne használni a főutat.

Mezei László főépítész előadásában részletezte a lehetséges terveket, összevetve a belváros jelenlegi és évtizedekkel ezelőtti képével. Kiemelte, csak akkor lehet élhető tér a megújuló városközpont, ha szolgáltatások és rendezvények lesznek, amelyek odavonzzák az embereket. A főépítész megjegyezte, a leendő téren kiemelt helyet kapna a Thuri-vár, a katolikus templom és a zsinagóga, ám olyan meghatározó elemeket is visszaállítanának, mint az egykori Mária-kút, amelynek két szobra jelenleg a templom homlokzatán látható.
 
- Nem szabad azonban túlzásba sem esni. Meg kell mutatni a múltat, ám ha megvalósulnak a fejlesztések, elsősorban egy élhető közösségi tér létrehozása lehet a legfontosab cél - jegyezte meg Mezei László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!