Várpalota

2013.03.18. 14:02

Átalakuló civil támogatás

A korábbinál összességében kevesebb, mintegy nyolcmillió forintnyi támogatáson osztozhatnak 2013-ban Várpalota civil szervezetei.

Szabó Péter Dániel

A pénz odaítéléséről azonban idén már a területtel rendelkező önkormányzati képviselők döntenek. Katona Csaba alpolgármester Csepinné Keményik Gabriella civil referens társaságában érkezett a fórumra, ahol a Dobos Tamás, a házigazda Várpalota és Kistérsége Civilek Szövetsége ügyvivője köszöntőjét követően az idei támogatási lehetőségek kerültek a fókuszba.

Az alpolgármester elmondta, a feszített 2013-as városi költségvetés nem tette lehetővé, hogy a korábbi évekhez hasonlóan külön civil keretet biztosítsanak a településen működő szervezeteknek. Már tavaly is a 2011-es összegnél kevesebb, összesen hétmillió forint volt a felosztható keretösszeg, valamint város kiemelt kulturális egyesületei (Várpalotai Bányász Fúvószenekar, Várpalotai Bányász Kórus, Cserregő Néptáncegyüttes) 500-500 ezer forintos éves önkormányzati támogatásban részesültek (idén ez is 350 ezer forintra csökkent).

 

 

Dobos Tamás civil ügyvivő, Csepinné Keményik Gabriella civil referens és Katona Csaba alpolgármester (b-j.) a közelmúltban rendezett fórumon (Fotó: Szabó Péter Dániel)


A jelentős hiánnyal elfogadott költségvetésben alig maradt forrás a nem kötelező önkormányzati feladatokra, ezért alapjaiban változott meg a civilek támogatási rendszere. A korábbi években is működő, „Adj egy órát városodért” néven ismert kezdeményezést folytatják és bővítik ki 2013-ban, amelynek lényege, hogy a korábbi 400 ezer forinttal szemben egy-egymillió forintnyi támogatás sorsáról dönthetnek a területtel rendelkező önkormányzati képviselők.

A megemelt összegből juthat a civilek támogatására is, aki ebből következően erős lobbi tevékenységre is kényszerülnek, ha forráshoz szeretnének jutni. Többek között ezzel is akadt problémája a megjelent mintegy 20 szervezet képviselőjének. Elmondták, tartanak például attól, hogy komoly előnybe kerülnek a képviselőkkel jó viszonyt ápoló, vagy egy-egy városatyát a szervezet tagságába, vezetésébe is beválasztó szervezetek. A remélt támogatás szempontjából az sem mindegy, fogalmazták meg, hogy a szervezetek egy adott városrészben vagy az egész településen tartják meg rendezvényeiket. Emellett a támogatás igénylésének és későbbi elszámolásának menete sem tisztázott még.

Ráadásul, húzta alá Dobos Tamás, előzetesen nem történt egyeztetés az ügyben a civilek szövetsége és az önkormányzat között, utólag pedig, az elfogadott városi költségvetés ismeretében igen szűk a mozgástér a változtatásokat illetően.

 

 

 

 

 

A hozzászólásokat követően Katona Csaba polgármester elmondta, tárgyi beszerzés esetén az adott képviselőnek, míg rendezvényszervezés esetén az érintett civil szervezetnek kell majd elszámolnia az önkormányzat felé a megítélt összeg felhasználásáról. A fórumon emellett a május elején esedékes városi civil előkészületeiről is szót váltottak a megjelentek. Annyi már biztos, hogy a kedvelt rendezvénynek ezúttal is a Thuri-vár és környéke ad helyet, de több kérdést illetően még akadnak kérdőjelek. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!