Várpalota

2013.05.10. 15:38

Újra nyitva a vegyészeti múzeum

Új kiállítással ünnepli megalapításának 50. évfordulóját a vegyészeti múzeum, amelynek interaktív tárlata a Thuri-vár második emeletén, impozáns környezetben kapott helyet.

Szabó Péter Dániel

- A magyar nemzetgazdaság egyik kiemelkedő ágazata a vegyipar, ami Várpalotán, Közép-Európa legrégebbi vegyészeti múzeumában mutatkozik be a nagyközönség számára. Örömteli, hogy alapításának 50. évfordulóján új, korszerű kiállítással nyithatja meg újra kapuit - mondta el a palotai vár Thuri-termében tartott ünnepségen köszöntőjében dr. Krámli Mihály, az anyaintézmény Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, aki méltatta Vargáné Nyári Katalin várpalotai múzeumigazgató és Próder István nyugalmazott igazgató munkáját is.

A látogatók ki is próbálhatták a kiállított eszközöket. Kocsis Barbara és Pintér László egy rutin elektronmikroszkópnál láthatóak (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A hazánkban egyedülállónak számító vegyészeti múzeum közép-európai szinten is olyan érték, amelyet óvni kell. Épp ezért gondolom, gondoljuk úgy, hogy a vegyészeti múzeumnak hosszú távon is a városban van a helye, szögezte le Talabér Márta polgármester, a térség országgyűlési képviselője.

Dr. Blazsek István, a Magyar Vegyipari Szövetség elnöke, a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója beszédében elmondta, a jubiláló vegyészeti múzeum érdekes és értékes kiállítási anyaga révén az érdeklődők reális képet kaphatnak a magyar vegyipar múltjáról és jelenéről, s megérthetik mit jelentenek hazánknak a vegyipar mindennapokban jelen lévő termékei és szolgáltatásai. Az ünnepélyes szalagátvágás előtt Próder István nyugalmazott igazgató adott részletes tájékoztatást a Magyar Vegyészeti Múzeum elmúlt 50 esztendejéről.

A jubileumi ünnepségen Próder István nyugalmazott igazgató adott részletes tájékoztatást a Magyar Vegyészeti Múzeum elmúlt 50 esztendejéről (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Elhangzott, a most megnyíló interaktív kiállítás amellett, hogy bemutatja a vegyészet fejlődését, az alapítók eredeti szándékát is megvalósítja: felhívja a látogatók figyelmét a természettudományok, a kémia fontosságára.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!