Várpalota

2014.02.03. 12:15

Honvéd művészek tárlata

Várpalota - Katonák és honvédségi dolgozók alkotásaiból nyílt rendhagyó képzőművészeti kiállítás a napokban az Inotai Közösségi Házban.

Szabó Péter Dániel

Elsőként Borbély Zsuzsa, az Inotai Közösségi Ház vezetője köszöntötte megjelenteket, s üdvözölte a kiállítást, majd Gágó Zsolt játszott el gitáron egy alkalomhoz illő dalt.

_ Az Inotai Közösségi Házban kilenc alkotó mutatkozik most be, akik közül hivatásukat tekintve hatan katonák, hárman pedig honvédségi közalkalmazottak. Van közöttük festő, grafikus, fotós, gyöngyfűző, üvegfestő, mindegyikük más és más műfajban mutatja meg egyéniségét. Az itt kiállítók nem jegyzett képzőművész csoport tagjai, hanem a műveiket közösen bemutató alkotók, akikre oda kell figyelni. Akkor, amikor szűkölködünk igényes kiállításokból, bizony üdítő kivételt jelentenek az ilyen tárlatok, hiszen betekintést engednek a közöttünk élők hétköznapjain túli értékteremtő világába. Az alkotók közül az elmúlt években többen bemutatkoztak már önálló vagy csoportos tárlaton, de akad olyan is, aki itt debütált műveivel _ mondta el köszöntő beszédében Sárváriné Rieder Zsuzsanna, közművelődési és felnőttképzési menedzser.

Hozzátette, a képző- és iparművészeti alkotások között grafikák, olajképek, akvarellek láthatók, de a kézműves használati- és dísztárgyak, papírmaséból és gyöngyből fűzött szebbnél szebb ékszereket és kézi hímzéseket is érdemes megtekinteni. Noha műfaji sokszínűség jellemzi a tárlatot, mégis harmónia sugárzik a közösségi házban kiállított alkotásokból. Mindegyikben ott van a belsőből fakadó, értékteremtés iránti igény, amely egységes tárlatba rendezve megsokszorozza az egyedi alkotások értékét.

Ezt követően Hercz Dániel főhadnagy szavalta el Babits Mihály, illetve Verseghy Ferenc egy-egy versét, majd Mészáros József alezredes, az MH BHK törzsfőnöke köszöntötte a kiállítás látogatóit. _ Alakulatunk mindig is nagy figyelmet szentelt annak, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a nálunk szolgáló, dolgozó amatőr művészeknek. Túllépve az egyenruhán bemutatják saját világukat, pedig nincs egyszerű dolguk. A mindennapjaikban parancsokat teljesítenek, részt vesznek az árvízvédelemben vagy helytállnak az estrém hóhelyzetekben. Alkotásaikkal azonban új színt és szellemiséget, kulturális pezsgést hozhatnak a honvédséghez _ hangsúlyozta Mészáros József, aki egyben gratulált a közösségi házban bemutatkozó kilenc alkotónak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!