Várpalota

2014.10.13. 17:40

Összefogott az egész város

Várpalota - A szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából idén is színvonalas, a város kulturális csoportjait felvonultató gálaműsort szervezett a Családsegítő Szolgálat.

Szabó Péter Dániel

Hetedik esztendeje szervez gálát a szervezet, a kezdeményezés célja, hogy a támogató jegyekből befolyt összegből tartós élelmiszert vásároljanak a városban élő, szociálisan rászoruló családoknak. A múlt évben 180 ezer forintnyi felajánlást kaptak, amelyből - a gyermekjóléti szolgálattal együttműködve - 662 ételkonzervet és 120 doboz löncskonzervet adtak át az érintett több száz embernek, hangzott el a gála ünnepélyes megnyitóján a Jó Szerencsét Művelődési Központban.

- Az ENSZ 1992-ben döntött úgy, hogy minden évben egy napot szenteljen hivatalosan is a világ a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos tevékenységek bemutatásának, Magyarországon pedig 1996 óta emlékezünk meg erről a napról. Gondolata eredetileg a francia Joseph Wresinski francia katolikus paptól, a szegények egyháza alapítójától származik. Mélyszegénységben élő családban nevelkedett, és gyermekkori élményei nemcsak hivatását, de egész életét meghatározták. Ötvenéves volt, amikor megalapította világmozgalmát, ami az önkéntesei révén ma már mintegy harminc országban segít a legrászorultabb embertársainkon. Magyarországon elsősorban a gyermekek, az idősek, az alacsony iskolázottságúak, a romák, a betegek és a fogyatékkal élők a szegénység szempontjából leginkább veszélyeztetett csoportok. Nincs szegénység ugyanakkor ott, ahol az emberek gondolnak egymásra, s akik megtehetik, segítik kevésbé szerencsés sorstársaikat, hiszen tudják: holnap akár ők is szorulhatnak hasonló segítségre - mondta el köszöntőjében Talabér Márta.


Nyári Kyra, a várpalotai Crystal Fitness SE tehetséges versenyzője nyitotta meg a gálaműsort
Fotó: Szabó Péter Dániel

Várpalota polgármestere hozzátette, a rászorultak megsegítéséhez helyben az önkormányzat is hozzájárult a közfoglalkoztatási munkalehetőség biztosításával, krízis segéllyel, tűzifával, az alapvető szolgáltatások biztosításával, s intézményeiken keresztül hozzáértő segítségnyújtással.

Ádám Szilvia, a Térségi Népjóléti Gondozási Központ vezetője beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a hetedik alkalommal szerveznek már adománygyűjtő gálaműsort a világnap alkalmából, ám most először fordul elő, hogy csupán a támogatójegyekből befolyt összeget tudják tartós élelmiszerek vásárlására fordítani. A karitász és a Magyar Élelmiszerbank ugyanis nem juttatott részükre adományt, s ígéretet sem kaptak arra, hogy érkezik ilyen a jövőben, így tehát a palotai emberek segítenek támogatásukkal rászoruló embertársaikon.

A folytatásban közel kétórás gálaműsornak tapsolhatott a művelődési ház színháztermét megtöltő közönség. A Forrás Evangélikus Óvoda apróságai verses-dalos műsorral, a Dúdoló óvoda kicsinyei gyermektánccal készültek, a Szivárvány Tagóvoda és Bölcsőde Katica csoportja pedig egy természetvédelemmel kapcsolatos történetet adott elő.

Népi gyermekjátékokat adott elő a Bán Aladár iskola 2.a osztálya, népdalcsokorral készült a Rákóczi Telepi Tagiskola kórusa, a tánc nagyszerűségét hirdették a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió, a Crystal Fitness SE, valamint az Appril Secret Section táncosai. Mellár Mátyás verset szavalt, a Nepomuki Római Katolikus Általános Iskola harmadikosai pedig a Szeretet virága címmel adtak műsort Várpalotán, a művelődési központban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!